Linkovi

Nova anketa pokazuje da su Arapi i dalje nezadovoljni američkom politikom


Nova anketa pokazuje da su Arapi i dalje nezadovoljni američkom politikom
Nova anketa pokazuje da su Arapi i dalje nezadovoljni američkom politikom

Većina Arapa ne slaze s politikom američkog predsjednika Baracka Obame te je razocarana s američkom doktrinom na Srednjem istoku

Rezultati jedne nove ankete ukazuju na to da se većina Arapa ne slaze s politikom američkog predsjednika Baracka Obame te je razocarana s američkom doktrinom na Srednjem istoku. Rezultati takodjer pokazuju da Arapi misle kako Iran pokusava doći do nuklearnog naoružanja, no da ima pravo na vlastiti nuklearni program.

Anketa koju je provelo Sveuciliste Maryland i organizacija Zogby International istražuje mišljenja javnosti o pitanjima od važnosti za Arape na Srednjem Istoku. Anketa se veće nekoliko godina providi u Egiptu, Jordanu, Libanonu, Maroku, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, no rezultati se iskazuju zbirno za sve zemlje zajedno. Premda je stav Arapa prema Sjedinjenim Državama ostao nepovoljan, tek 20 posto ispitanika se složilo da je američki odnos prema islamu kakav bi trebao biti.

Prošle je godine Obamina popularnost bila visoka kada su Arapi polagali nade u njegovu doktrinu prema Srednjem istoku, no ove godine oko dvije trećine ispitanika je iskazalo svoje nezadovoljstvo s američkim predsjednikom. Ken Pollack je stručnjak za Srednji Istok Instituta Brookings ovdje u Washingtonu. "Mnogi Arapi su frustrirani s vidljivom neaktivnoscu Obamine administracije kad je riječ o mirovnom procesu izmedju Izraela i Palestinaca, te osjećaju da on nije ispunio svoja obećanja".

Profesor Shibley Telhami sa svucilista Maryland predvodio je anketu. On smatra da je problem u nečem drugom.. "I njih 27 posto spominju Irak, s kojime su pomalo nezadovoljni zbog tamošnje nestabilnosti i nedostatka efikasne državne uprave. Medjutim, ja mislim da su još uvijek zadovoljni time sto se Sjedinjene Države povlače iz Iraka".

Palestinsko izraelski sukob je i dalje pitanje koje Arape najviše razočarava, većina ih kaze da bi prihvatili rješenje s dvije države bazirano na granicama od prije izraelsko-arapskog rata iz 1967. Medjutim, mnogi vjeruju da Izrael na to ne bi pristao. Većina anketiranih i dalje vjeruje da se Iran pokusava domoći oružja masovnog uništenja, no oni vjeruju isto tako da Iran ima pravo na svoj nuklearni program te da ga se ne treba prisiljavati da ga obustavi. Vise od polovice ih misli da bi nuklearni Iran bio pozitivna stvar za Srednji istok.

Telhami navodi da Arapi ne vjeruju da bi Iran uistinu i uporabio to oružje, te da odgovori Arapa odražavaju ljutnju koji oni osjećaju prema doktrini Sjedinjenih Država. "Kad su optimistični glede američke vanjske politike tada su mnogo krući prema Iranu. Prošle godine kada je većina bila optimistična u vezi s američkom politikom prema Srednjem istoku, samo ih je 29 posto smatralo da je Iran oboružan nuklearnim oružjem dobra stvar za Srednji istok. Ove godine kad je dvije trećine Arapa pesimistično u vezi s američkom vanjskom politikom, povećava se postotak onih koji misle da bi bilo bolje da Iran ima nuklearno oružje".

Anketa je takodjer istraživala uporabu interneta i navike gledanja televizije. Internet je nastavio sa svojim sirenjem a većina ispitanika navodi da koristi vise različitih televizijskih postaja kao izvor informacija, s time da im je Al Jazera prvi izbor. Takodjer vise od polovice kaze da skoro svakodnevno gledaju američke i europske filmove i glazbene video spotove.

XS
SM
MD
LG