Linkovi

Stručnjaci očekuju dodatne teškoće i prosvjede u islamskim zemljama


Ubistvo američkog ambasadora u Libiji i protesti oko američkih diplomatskih predstavništava u brojnim islamskim zemljama, iznova aktueliziraju pitanja o tome kako se Sjedinjene Države mogu zaštititi od nekih budućih napada.


Objavljivanje videa kojeg mnogi smatraju uvredljivim za islam - navelo je hiljade ljudi da izadju na ulice u protestu u zemljama poput Jemena i Sudana. Neki od tih protesta preokrenuli su se u nasilne napade na zapadne ambasade...

... uključujući i napad na američki konzulat u Benghaziju, u Libiji, u kojem su stradali ambasador Christopher Stevens i još troje uposlenika ambasade.

Usred svega toga, američki zvaničnici i eksperti za vanjsku politiku, s mukom i dalje traže načine kako da Washington najbolje saradjuje sa srednjeistočnim zemljama koje rade na uspostavljanju demokratskih sistema.

Mnogi medju njima kažu da su svjesni da zbacivanje autoritarnih vlada u regionu - pred Ameriku postavlja nove izazove koji će potrajati godinama.
Brian Katulis je stručni saradnik Centra za američki progres.

Ako proteklu sedmicu smatrate teškom, očekujte više takvih teškoća do kraja ove decenije.

Eksperti za vanjskopolitička pitanja kažu da je jedan od glavnih izazova za američke zvaničnike to kako se držati jedne, konzistentne, poruke.

Hisham Melhem, šef vašingtonskog biroa TV kanala Al-Arabiya, smatra da bi američka administracija trebala naglasak staviti na zločinačku prirodu napada na američke diplomate, a izbjeći da bude prisiljena da brani vjerske slobode.

Svaki put kad se neki idiot u Americi prihvati kamere ili izjavi kako želi da spali K'oran, to odmah postaje medjunarodni problem zbog kojeg predsjednik Amerike ili državni sekretar mora da drži predavanje o islamu, o vjeri i o američkom političkom sistemu i tome kako on tolerira religiju.

Brian Katulis kaže da Sjedinjene Države treba da odbace pozive da se povuku sa Srednjeg Istoka ili da zbog protesta ukidaju pomoć koju daju. Washington i dalje ima jedinstvenu mogućnost da srednjeistočnim zemljama pomogne u izgradnji njihovih demokratija.

Ključno je to da su Sjedinjene Države i dalje neosporni lider u regionu. Niko drugi nema niti volju niti sposobnost da čini ono što mi činimo za Zaljevski region. Kina to neće učiniti, a ni Rusija to, sigurno, neće učiniti.

Katulis se zalaže za još ozbiljnije investiranje u ono što on naziva "pametnom moći" - podizanje američke moći i utjecaja na Srednjem Istoku - sve boljim razumijevanjem tamošnje politike, ekonomije i društvene dinamike...

...upravo kako je to činio i Christopher Stevens kao ambasador u Libiji.
XS
SM
MD
LG