Linkovi

Glumac Juliano Mer Khamis ubijen, ali ne i njegov san


Juliano Mer Khamis je ubijen ispred Teatra slobode kojeg je osnovao u Jeninu
Juliano Mer Khamis je ubijen ispred Teatra slobode kojeg je osnovao u Jeninu

Juliano Mer Khamis je bio pola Jevrej, pola Palestinac. On se osjećao kao kod kuće i među Arapima i među Jevrejima, ali često su obje strane na njega gledale kao na autsajdera.

Juliano Mer Khamis je bio izraelsko-arapski glumac koji je putem umjetnosti želio okončati izraelsku okupaciju Zapadne obale. On je prosle sedmice ubijen ispred teatra kojeg je osnovao u palestinskom izbjegličkom kampu u Jeninu.

Oproštaj od čovjeka koji je bio primjer koegzistencije između dva svijeta. Kovčeg sa tijelom glumca Juliana Mer Khamisa stiže na kontrolnu tačku na Zapadnoj obali kako bi mu Palestinci sa kojima je radio mogli odati posljednju počast. Među ožalošćenima se mogu čuti suprotstavljena mišljenja.

Kada sam saznao da je Jevrej ubijen, bio sam sretan, i drugi su bili sretni. To neću kriti, kaže Ahmad Nazzal, stanovnik kampa u Jeninu.

Juliano Mer Khamis je bio pola Jevrej, pola Palestinac. On se osjećao kao kod kuće i među Arapima i među Jevrejima, ali često su obje strane na njega gledale kao na autsajdera. On je nastojao premostiti razlike putem teatra, trenirajući mlade palestinske glumce. Ubijen je u blizini teatra kojeg je osnovao u izbjegličkom kampu Jenin. Na autsajdere se ovdje često gleda sa sumnjom. Mnogi poštuju stroge islamske zakone i neki zaziru od teatra u kojem se dozvoljava dječacima i djevojčicama da komuniciraju na sceni.

Glumac Juliano Mer Khamis je bio pola Jevrej, pola Palestinac
Glumac Juliano Mer Khamis je bio pola Jevrej, pola Palestinac

Ovaj teatar je protiv islamskog šerijatskog zakona. Na primjer, sedmogodišnji dječak se može družiti sa djevojčicama u tom dobu, ali ne i kada odrastu, kaže Ahmad Abu Hattab, stanovnik kampa.

Zakaria Zubeidi je bivši militant koji je odustao od pravljenja bombi kako bi se bavio teatrom. Kao bliski Mer Khamisov suradnik, on je dijelio san tog glumca o korištenju umjetnosti kako bi se borio protiv izraelske okupacije. On kaže da je Mer Khamis bio čovjek koji se zalagao za mir i da se njegovo ubistvo nije trebalo dogoditi.

Sa ubistvima svih koje sam volio, među njima i Juliana, počeo sam imati osjećaj da svaki put kada radim sa nekim na izgradnji palestinskog društva, izgubim ga. Pitam se zašto, kaže Zakaria Zubeidi, suosnivač teatra.

Za neke, Mer Khamis je doveo do promjene čak i sa svojom smrću. Čovjek koji nam je na početku rekao da je slavio ubistvo ovog glumca, promijenio je mišljenje.

Sada shvatam da je on bio dobar čovjek koji se smatra mučenikom. Mi bi zapravo trebali podsticati njegove ideje o toleranciji i koegzistenciji kako bi živjeli u miru, kaže Ahmad Nazzal.

Glumci se sastaju kako bi pričali o budućnosti, i Teatar slobode nastavlja sa radom. Njegov osnivač je mrtav, ali ne i njegov san.

XS
SM
MD
LG