Linkovi

Ribogojstvo osigurava sve veći postotak konzumirane ribe


Na jednoj ribljoj farmi u Mađarskoj
Na jednoj ribljoj farmi u Mađarskoj

U izvješću Ujedinjenih naroda se navodi da se od ribogojstva u 2008. godini zaradilo više novca, nego od tradicionalnog ribarenja

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu kaže da na ribogojstvo otpada sve veći postotak konzumirane ribe na svijetu, te dodaje da nije učinjen napredak u količine ribe dostupne u morima i slatkim vodama.

Čini se da tradicionalni ribolov više nije najveći svjetski opskrbljivač ribom. Jedno novo izvješće Ujedinjenih naroda pokazuje da bi ribogojstvo uskoro moglo prednjačiti kao glavni izvor ribe u svijetu. Ribogojstvo raste po godišnjoj stopi od 6.6 posto. Na ribogojstvo sada otpada 46 posto svjetske oprskrbe ribom, što predstavlja povećanje od 43 posto u odnosu na 2006. godinu.

U izvješću se dalje navodi da se od ribogojstva u 2008. godini zaradilo više novca, nego od tradicionalnog ribarenja. Ovakvo povećanje ribogojstva omogućilo je ljudima diljem svijeta da konzumiraju rekordne količine ribe – u prosjeku svaka je osoba na svijetu konzumirala skoro 17 kilograma ribe u protekloj godini.

No, ova organizacija dodaje da trenutni ulov tradicionalnih ribara od oko 90 milijuna tona nije porastao u odnosu na protekle godine. Smanjenje količine ribe u morima, kao i strože kvote na ulov umanjile su mogućnosti za tradicionalno ribarenje. U oko 32 posto svjetskih voda, pretjerano se ribari, zalihe ribe već su potrošene, il se pak oporavljaju od pretjeranog ribarenja. U izvješću se kaže da se zalihe ribe moraju što hitnije obnoviti.

Neki znanstvenici kritiziraju ribogojstvo, te kažu da su mreže i kavezi u kojima se ribe uzgajaju na takvim mjestima pogodni za širenje bolesti i štetočina. Dalje navode da sumnjaju da ribogojstvo može nastaviti rasti po trenutnoj stopi. No, Wally Stevens iz trgovinske grupe Global Aquaculture Alliance kaže da industrija mora nastaviti rasti, kako bi zadovoljila potrebe rastućeg svjetskog stanovništva. On dodaje da je potreban stopostotni porast ribogojstva tijekom sljedećih stotinu godina, kako bi se zadovoljilo trenutne potrebe. Uz to, kaže on, ribogojstvo donosi radna mjesta i prihode, naročito za ljude u priobalnim dijelovima Kine.

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu navodi da je Kina i dalje najveći svjetski opskrbljivač ribom, te da proizvodi više od 60 posto ribe uzgojene u ribogojilištima.

XS
SM
MD
LG