Linkovi

Najnovije

Aprilsko podudaranje svetih dana nadahnjuje niz međuvjerskih slavlja u SAD

Arhiv - Vjernici klanjaju u džamiji Masjidullah u Filadelfiji, 3. maj 2021.
Arhiv - Vjernici klanjaju u džamiji Masjidullah u Filadelfiji, 3. maj 2021.

To je konvergencija koja se rijetko događa. Poklapajući se s judaističkom Pashom, Uskrsom zapadnog hrišćanstva i islamskim svetim mjesecom Ramazanom, budisti, baha'i, sikhi, jaini i hindusi, takođe, slave svoje vjerske praznike u aprilu.

Proljetno podudaranje vjerskih praznika nadahnjuje niz međuvjerskih događaja. U Chicagu, Interfaith Trolley Tour slijedi 24. aprila, tokom kojeg će se trolejbus zaustavljati u bogomoljama različitih vjera. U gradovima širom Sjedinjenih Država muslimani pozivaju ljude na međuvjerske iftare kako bi mogli prekinuti svoje dnevne ramazanske postove u zajednici sa svojim susjedima nemuslimanima.

Osim Pashe, Uskrsa i Ramazana, vjerski praznici koji se obilježavaju u aprilu ove godine uključuju Vaisakhi - sikha i hindusa, Mahavir Jayanti - jaina, baha'i festival Ridvan i Theravadu - budističku Novu godinu.

Sve vjerske zajednice, slavlje povodom svetih dana i vjerskih festivala smatraju šansom za dijeljenje obroka i rituala. Za neke je to, takođe, prilika da nauče o saradnji među vjerskim tradicijama kada je riječ o ključnim pitanjima, poput - kako pružiti pomoć u obuzdavanju klimatskih promjena, boriti se protiv vjerske netolerancije ili pružiti pomoć ljudima koji bježe iz Afganistana, Ukrajine, i drugim nacijama tokom globalne izbjegličke krize.

"Rijetka konvergencija tako širokog spektra svetih dana prilika je za sve nas da podijelimo ono što smatramo svetim sa svojim susjedima iz drugih tradicija, kao način izgradnje razumijevanja i prevazilaženja podjela", rekao je Eboo Patel, osnivač i predsjednik Interfaith America, ranije poznatog kao Interfaith Youth Core. "Ovo je Međuvjerska Amerika u mikrokosmosu."

Na južnoj strani Chicaga, nadolazeća trolejbus turneja namijenjena je podučavanju učesnika o ovogodišnjim aprilskim praznicima, koji se prvi put od 1991. godine podudaraju u istom mjesecu, rekao je Kim Schultz, koordinator kreativnih inicijativa na Interreligijskom institutu Chicago Theological Seminary.

Trolejbus će se zaustaviti na nekoliko svetih mjesta, uključujući baptističku crkvu, džamiju i sinagogu, a završiće iftarom na zalasku sunca koji će organizovati nedavno preseljene afganistanske izbjeglice.

"Pozivamo ljude da iskoriste ovo spajanje, konvergenciju... više od polovice svijeta slavi ili obilježava kritični trenutak u našim vjerskim tradicijama", rekla je Hind Makki, direktorka na Američkom islamskom koledžu.

Događaj su sponzorisali Američki islamski koledž, Chicago Theological Seminary, Centar hrišćansko-muslimanskog angažmana za mir i pravdu pri Luteranskoj teološkoj školi, Hyde Park & Kenwood međuvjersko vijeće i Parlament svjetskih religija. Nakon više od dvije godine COVID-19 ograničenja koja su otkazala mnoge praznike, pratitelji su željni ponovnog ličnog susreta.

Organizatori događaja u Chicagu rekli su da su organizovali trolejbus koji će prevoziti 25 ljudi, ali je interes bio toliki da su umjesto toga morali organizovati veći trolejbus za 40 osoba. A onda, kad se više njih pridružilo, i drugi trolejbus.

"Ovo je sjajno vrijeme", rekla je Makki. "Pa, zašto ne iskoristiti priliku da učimo o tradicijama jedni drugih, da učimo jedni o drugima kroz te tradicije."

Ahmadiyya, muslimanska zajednica SAD, kao dio proslave mjeseca, otvorila je svoje džamije kako bi ugostila desetke međuvjerskih iftara u gradovima širom nacije usmjerenih na temu 'pravde kroz suosjećanje'.

"Tokom naših okupljanja u 35 gradova naglasili smo da svijet koji sada vidimo stoji na rubu svjetskog rata", rekao je Amjad Mahmood Khan, nacionalni direktor javnih poslova za Ahmadiyyu. "I samo kolektivne molitve i djela vjernika stvarno mogu spasiti čovječanstvo od samouništenja."

Vjerske vođe hrišćanskih, židovskih, sikhskih i hinduističkih vjera nedavno su se okupili na virtualnom panelu koji slavi približavanje njihovih svetih obreda. Među pitanjima o kojima se raspravljalo bila je zajednička zabrinutost zbog porasta bijelog hrišćanskog nacionalizma i legislative u Arizoni i Floridi koje su kritikovali zbog marginalizacije LGBTQ mladih ljudi.

"Vidimo da je konvergencija vrlo simbolična, možda čak i božanski određena jer naš narod treba reafirmirati naše zajedničke vrijednosti ljubavi, slobode i pravde kako bi poremetio pokušaje bijelih hrišćanskih nacionalista da odluče koje se ideje, identiteti i prakse cijene i poštuju", rekla je časna Jennifer Butler, osnivačica i izvršna direktorka multivjerske grupe "Faith in Public Life" sa sjedištem u Washingtonu.

"Ova sveta sezona predstavlja priliku za solidarnost, za proročko svjedočanstvo dok žalimo zbog porasta netolerancije i diskriminirajućih zakona koji su prijetnja nastojanju naše nacije da bude multirasna i multireligijska demokratija", rekla je.

To će, takođe, biti važan trenutak za pripadnike različitih vjera da pronađu zajednički jezik uoči američkih međuizbora, rekla je Nina Fernando, izvršna direktorka kampanje "Rame uz rame", viševjerske nacionalne koalicije posvećene suzbijanju i sprječavanju antimuslimanske diskriminacije.

"S obzirom na vrijeme u kojem živimo, gdje smo u suštini polarizirani i podijeljeni rasnim, vjerskim i političkim linijama, možemo iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o tome kako da zajedno živimo dobro usred naše različitosti i da razgovaramo o preklapanju ovih praznika", rekla je Fernando.

Konvergencija praznika, takođe, nudi priliku da se razbiju zablude o vjerskim tradicijama i da se uvažavaju zajedničke vrijednosti, rekao je velečasni Stephen Avino, izvršni direktor Parlamenta za svjetske religije.

"Praznici predstavljaju temeljne vrijednosti, a ljepotu te tradicije zapravo možemo vidjeti pred našim očima kroz praznike i kroz ritual", rekao je Avino. "Možete to uporediti sa svojim vlastitim tradicijama, vidjeti sličnosti i razlike, a ono što je između je ljepota toga. I tada vidite tu vjeru kao vrijednu poštovanja, a da pritom još uvijek održavate svoju vjeru."

See all News Updates of the Day

Vrhovni sud: Trump ne može da bude diskvalifikovan sa glasačkog listića

Donald Trump na mitingu u Richmondu, Virginiji 2. mart 2024. (Foto: Reuters/Jay Paul)
Donald Trump na mitingu u Richmondu, Virginiji 2. mart 2024. (Foto: Reuters/Jay Paul)

Vrhovni sud SAD odlučio je da Donald Trump ne može da bude diskvalifikovan sa glasačkog listića u Coloradu, čime je poništena odluka najvišeg suda u toj državi da nekadašnjem predsjedniku zabrani kandidaturu na stranačkim izborima.

Sudije su bile jednoglasne u presudi, koja se smatra još jednom Trumpovom pobjedom. U obrazloženju presude navodi se da savezne države mogu da diskvalifikuju kandidate na izborima za državne funkcije, ali ne i za federalne pozicije - kakva je predsjednička. Prema mišljenju sudija Vrhovnog suda, nadležnost za tako nešto ima samo Kongres.

Sud u Coloradu je u decembru 2023. diskvalifikovao bivšeg predsednika sa primarnih izbora u toj državi, kada se bira kandidat za predsjedničku nominaciju, zbog njegove uloge u neredima 6. januara 2021.

Trump se na to žalio i slučaj je dospio pred Vrhovni sud - koji je morao da odluči prije nego što se u Coloradu održe primarni izbori.

Građani Colorada glasaće na primarnim izborima na takozvani "Super utorak", 5. marta, kada se glasa u 15 američkih država i jednoj teritoriji.

Trump se oglasio na svojoj društvenoj mreži Truth Social i napisao da je ova odluka "velika pobjeda za Ameriku".

Objava bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa na mreži Truth Social.
Objava bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa na mreži Truth Social.

Na početku ročišta 8. februara, sudije su nagovijestile da bi mogle da presude u Trumpovu korist.

Sud u Coloradu odlučio je krajem prošle godine da Trumpa diskvalifikuje sa primarnih izbora pozivajući se na 14. amandman Ustava, koji kaže da nosioci javnih funkcija koji su učestvovali u oružanoj pobuni, ne mogu ponovo da budu izabrani na funkciju. Trump je to osporio rekavši da se ta odredba ne odnosi na predsjednike.

Osim u Coloradu, vrhovni sudovi država Illinois i Maine također su diskvalifikovali Trumpa sa primarnih izbora.

Vrhovni sud SAD odlučuje o još jednom slučaju u čijem je središtu Trump.

Prošle nedjelje sudije su odlučile da uzmu u razmatranje pitanje da li Trump može da bude krivično gonjen zbog uloge u neredima 6. januara, kada je i dalje formalno bio na funkciji predsjednika.

Bivši predsjednik je optužen za pokušaj da preokrene izborni rezultat 6. januara. Suđenje u tom slučaju bilo je planirano da počne 4. marta, ali je zbog odluke Vrhovnog suda da razmatra pitanje Trumpovog imuniteta.

Još tri krivična postupka se vode protiv bivšeg predsjednika, a suđenje u jednom od njih - oko isplate novca porno glumici Stormy Daniels da bi šutjela o aferi sa Trumpom - treba da počne 25. marta u New Yorku.

Njemačka optužuje Rusiju da želi presretnutnim razgovorom podijeliti Evropu

Kremlj
Kremlj

Njemačka je u ponedjeljak optužila Rusiju za curenje presretnutog snimka njemačkih vojnih razgovora o tome kako podržati Ukrajinu protiv invazije Kremlja u pokušaju da podijeli Evropu.

Ruski mediji su prošle sedmice objavili audio snimak sastanka visokih njemačkih vojnih zvaničnika na kojem se razgovaralo o oružju za Ukrajinu i potencijalnom udaru Kijeva na most na Krimu.

Njemačka je potvrdila autentičnost 38-minutnog poziva putem online plarforme Webex, rekavši da istražuje ono što je nazvala očiglednim činom ruskog prisluškivanja koji je dio "informativnog rata".

Učesnici poziva su raspravljali o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz do sada javno odbacivao. Oni također razgovarali o tome kako Francuska i Britanija isporučuju vlastite krstareće rakete.

Iako je do sada bilo malo javnog odaziva saveznika na snimak, analitičari kažu da će to vjerovatno zaoštriti veze s obzirom da je riječ o još jednom velikom kršenju sigurnosti i otkriva razmjere njemačke nevoljnosti da se previše uključi u rat.

"Ovaj hibridni napad imao je za cilj da stvori nesigurnost i podijeli nas", rekao je portparol vlade u ponedjeljak. "A to je upravo ono što nećemo dozvoliti. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima."

Moskva optužuje "kolektivni Zapad" da koristi Ukrajinu za vođenje proxy rata protiv Rusije. NATO kaže da pomaže Ukrajini da se odbrani od agresorskog rata.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishi Sunaka rekao je novinarima da je curenje razgovora stvar koju Njemačka treba istražiti i da će Britanija nastaviti da radi zajedno s Njemačkom na podršci Ukrajini.

Ipak, dodao je da je Britanija prva zemlja koja je Ukrajini pružila precizne rakete dugog dometa

"A mi bismo ohrabrili naše saveznike da učine isto", rekao je on.

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da snimak pokazuje da njemačke oružane snage razgovaraju o planovima za izvođenje napada na rusku teritoriju i doveo u pitanje da li Scholz kontroliše situaciju.

"Sam snimak govori da se unutar Bundeswehra sadržajno i konkretno razgovara o planovima za izvođenje udara na rusku teritoriju", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovdje moramo saznati da li Bundeswehr to radi na vlastitu inicijativu. Onda je pitanje: koliko je Bundeswehr pod kontrolom i koliko Scholz kontrolira situaciju? Ili je to dio politike njemačke vlade?" rekao je Peskov.

Rekao je da su oba scenarija "veoma loša. Oba još jednom naglašavaju direktnu umiješanost zemalja kolektivnog Zapada u sukob oko Ukrajine".

Portparol njemačke vlade nazvao je optužbe za ratne pripreme "apsurdnom" propagandom.

Ruska novinska agencija TASS objavila je da je Kremlj u ponedjeljak pozvao njemačkog ambasadora da zatraži objašnjenje za vojne razgovore.

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova negirao je da je ambasador pozvan, rekavši da je njegovo poziv u rusko Ministarstvo vanjskih poslova bilo planirano već neko vrijeme.

Izaslanik Alexander Graf Lambsdorff napustio je Ministarstvo vanjskih poslova bez razgovora s novinarima nakon što je prisustvovao sastanku.

To je drugi put u protekloj sedmici da je Moskva nasrnula na ono što vidi kao dokaz namjere Zapada da direktno napadne Rusiju.

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio mogućnost da bi evropske nacije mogle poslati trupe u Ukrajinu, Putinovi saveznici su prošle sedmice rekli da će sve francuske trupe dočekati smrt i poraz poput Napoleonovih vojnika koji su napali Rusiju 1812.

Putin je u govoru u četvrtak rekao da zapadne zemlje rizikuju da izazovu nuklearni rat ako pošalju trupe da se bore u Ukrajini.

Albanija otvorila zračnu bazu za NATO zbog Rusije

Ceremonija otvaranja nove NATO baze u Albaniji.
Ceremonija otvaranja nove NATO baze u Albaniji.

Članica NATO-a, Albanija, koja nema svoje borbene avione, otvorila je u ponedjeljak obnovljenu zračnu bazu iz sovjetskog doba za opsluživanje NATO aviona usred povećane prijetnje iz Rusije, rekao je premijer Edi Rama.

NATO je potrošio preko 50 miliona eura (54,26 miliona dolara) na vazdušnu bazu Kučova kako bi pojačao svoje prisustvo u regionu.

Vazdušni prostor u Albaniji, koja se graniči sa Grčkom na jugu i Crnom Gorom na sjeveru, zaštićen je od strane Italije i Grčke.

"Ovo je baza koja je još jedan element sigurnosti za našu regiju Zapadnog Balkana za koju svi znamo da je to regija ugrožena prijetnjom i neoimperalističkim ambicijama Ruske Federacije", rekao je Rama tokom inauguracije.

Dva borbena aviona koja su letjela iz NATO-ove zračne baze Aviano u Italiji sletjela su u Kučovu kako bi obilježila ponovno otvaranje aerodroma.

Vazduhoplovna baza se nalazi u gradiću Kučova, nekada poznatom kao "Staljinov grad" kada su sovjetski i kineski MIG-ovi bili u pripravnosti za naređenje da se ukrcaju u slučaju rata sa Zapadom koji se nikada nije dogodio.

Vjerovatne mete tada su bile Austrija, Njemačka, Italija i Danska, rekao je Rama.

"Danas živimo u drugoj eri i srećom Albanija je na drugoj strani," rekao je Rama.

Albanija, koja se pridružila NATO-u 2009. godine, također je u pregovorima sa NATO-om o izgradnji pomorske baze u Porto Romanu na obali Jadrana.

EU kaznila Apple sa skoro dvije milijarde dolara zbog monopola

Kazna od 1,8 milijardi eura uslijedila je nakon dugotrajne istrage pokrenute zbog žalbe švedskog striming servisa Spotify prije pet godina.
Kazna od 1,8 milijardi eura uslijedila je nakon dugotrajne istrage pokrenute zbog žalbe švedskog striming servisa Spotify prije pet godina.

Evropska unija je u ponedjeljak izrekla svoju prvu antimonopolsku kaznu protiv Applea, kaznivši američkog tehnološkog giganta sa skoro dvije milijarde dolara zbog kršenja zakona o konkurenciji nepravedno dajući prednost sopstvenom servisu za strimovanje muzike u odnosu na rivale.

Apple je zabranio programerima aplikacija da „u potpunosti obavještavaju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku van aplikacije”, saopštila je Evropska komisija, izvršno tijelo 27-članog bloka i glavni antimonopolski organ.

„Ovo je nezakonito i utjecalo je na milione evropskih potrošača”, rekla je na konferenciji za novinare komesarka EU za konkurenciju Margrethe Vestager.

Apple se tako ponašao skoro deceniju, što je značilo da su mnogi korisnici plaćali „značajno veće cijene pretplate za striming muzike”, saopštila je Komisija.

Kazna od 1,8 milijardi eura uslijedila je nakon dugotrajne istrage pokrenute zbog žalbe švedskog striming servisa Spotify prije pet godina.

EU je predvodila globalne napore za suzbijanje velikih tehnoloških kompanija, uključujući niz kazni od više milijardi dolara za Google i naplatu Meti za narušavanje tržišta povjerljivih oglasa na mreži. Komisija je također otvorila odvojenu antimonopolsku istragu o Appleovoj usluzi mobilnog plaćanja.

Apple je uzvratio i Komisiji i Spotifyju, rekavši da će se žaliti na kaznu.

„Odluka je donijeta uprkos neuspehu Komisije da otkrije bilo kakve vjerodostojne dokaze o šteti potrošačima i ignoriše realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste”, navodi se u saopštenju kompanije.

Rečeno je da će Spotify imati koristi od ove odluke, tvrdeći da se švedski servis za striming koji ima 56 posto udjela na evropskom tržištu striminga muzike i koji ne plaća Aplleu njegovog App Storea sastao 65 puta sa predstavnicima EK tokom prethodnih osam godina.

„Ironično, u ime konkurencije, današnja odluka samo učvršćuje dominantnu poziciju uspješne evropske kompanije koja je odbjegli lider na tržištu digitalne muzike”, rekao je Apple.

Istraga komisije u početku je bila usredsređena na dva pitanja. Jedna je bila praksa proizvođača Iphonea da primorava programere aplikacija koji prodaju digitalni sadržaj da koriste svoj interni sistem plaćanja, koji naplaćuje 30 posto provizije na sve pretplate.

Ali EU je kasnije odustala od toga kako bi se usredsredila na to kako Apple sprječava proizvođače aplikacija da korisnicima govore o jeftinijim načinima plaćanja pretplata koji ne uključuju prolazak kroz aplikaciju.

Istraga je otkrila da je Apple zabranio servisima za striming da govore korisnicima o tome koliko koštaju ponude za pretplatu van njihovih aplikacija, uključujući veze u njihovim aplikacijama za plaćanje alternativnih pretplata ili čak slanje elektronske pošte korisnicima da im kažu o različitim opcijama cijena.

Novčana kazna objavljena je u istoj nedjelji kada su postavljena nova pravila EU čiji je cilj da spriječe tehnološke kompanije da dominiraju digitalnim tržištima.

Zakon o digitalnim tržištima, koji treba da stupi na snagu u četvrtak, nameće niz stvari koje treba i ne treba raditi kompanijama „čuvarima vrata”, uključujući Apple, Meta, Google Alphabet i TikTok matičnu stranu ByteDance - pod prijetnjom velikih kazni.

Nova pravila EU su napavljena tako da spriječe tehnološke gigante od ponašanja koje je u središtu istrage o Appleu. Kompanija je već otkrila kako će se pridržavati, uključujući omogućavanje korisnicima Iphonea u Evropi da koriste prodavnice aplikacija koje nisu njegove i omogućava programerima da ponude alternativne sisteme plaćanja.

Komisija je također otvorila odvojenu antimonopolsku istragu o Apple usluzi mobilnog plaćanja, a kompanija je obećala da će otvoriti svoj sistem mobilnog plaćanja konkurentima kako bi to riješila.

Zelenski poziva Zapad da dostavi pomoć Ukrajini

Spasioci raščišćavaju ostatke višespratnice koja je teško oštećena nakon napada dronom, u Odesi 3. marta 2024., usred ruske invazije na Ukrajinu.
Spasioci raščišćavaju ostatke višespratnice koja je teško oštećena nakon napada dronom, u Odesi 3. marta 2024., usred ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je na zapadne zemlje da dostave odloženu pomoć Ukrajini, koja se brani od ruskih napada uprkos nestašici municije.

„Ako se to ne dogodi, to će postati jedna od najsramotnijih stranica u historiji – ako Ameriku ili Evropu poraze iranski dronovi Shahed ili ruski borbeni avioni. Rusko zlo ne treba ohrabrivati slabim odlukama, kašnjenjima u isporukama ili oklijevanjem”, rekao je on, misleći na zaustavljeni američki paket pomoći Ukrajini zbog političkih prepirki u američkom Kongresu.

Oštar ton Zelenskog u njegovom obraćanju otkrio je njegovu frustraciju jer je broj poginulih u ukrajinskom lučkom gradu Odesi u nedjelju porastao na 12 ljudi, uključujući petero djece, nakon što je ruski dron udario u stambeni blok u subotu.

„Rusija je ukrajinsku djecu učinila svojom vojnom metom”, napisao je Zelenski u objavi na društvenoj medijskoj platformi X, nekadašnjoj Twitter, ranije u nedjelju, nakon što su tijela troje djece izvučena iz ruševina.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper, pišući na Telegramu, rekao je da su spasilački timovi koji su radili u nedjelju uveče pronašli dodatna tijela. Ranije tokom dana ekipe za oporavak izvukle su tijela majke i bebe iz ruševina.

Prošlo je više od dva mjeseca otkako su SAD posljednji put poslale vojne zalihe Ukrajini, navodi Associated Press. U Washingtonu, zvaničnici sa sve većom uzbunom promatraju nestašicu oružja i municije u Ukrajini i pad američkih isporuka.

Do sada je predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson odbio da iznese na glasanje paket strane pomoći u vrijednosti od 95 milijardi dolara koji je usvojio Senat, a koji uključuje presudnih 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

„Čekamo zalihe koje su od vitalnog značaja, posebno čekamo američko rješenje”, rekao je Zelenski kasnije u nedjelju u svom večernjem obraćanju.

Rusija je od početka februara izgubila 15 vojnih aviona, dodao je on.

„Što više mogućnosti budemo imali da oborimo ruske avione... više ukrajinskih života će biti spašeno”, dodao je Zelenski u svom nedjeljnom večernjem obraćanju.

Neke informacije dolaze od Reutersa i AFP-a.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG