Linkovi

Apple najavio nove funkcije Iphonea i "pametniju" Siri


Arhiv - Appleova prodavnica u New Yorku (Foto: Reuters/Mike Segar)
Arhiv - Appleova prodavnica u New Yorku (Foto: Reuters/Mike Segar)

Kompanija Apple najavila je nekoliko novih funkcija koje će na jesen biti dostupne u okviru operativnih sistema za Iphone iOS 18 - neke od njih se odnose na digitalnu asistentkinju Siri i korisnicima Iphonea omogućavaju lakše korištenje vještačke inteligencije.

Novine u oblasti vještačke inteligencije namijenjene su onima koji žele da urade što više za što manje vremena, i daju više kreativnih alata. Na primjer, Apple će uz pomoć vještačke inteligencije omogućiti korisnicima da sami kreiraju emotikone nazvane Genmojis.

Alati vještačke inteligencije biće dostupni samo na Iphoneu 15, jer je potreban jači procesor. Ali, i za ostale modele Iphonea predviđene su neke nove funkcije.

Zakazivanje slanja SMS poruka

Apple je potvrdio da će uvesti tehnologiju RCS (Rich Communication Service) koja bi trebalo da poboljša kvalitet i sigurnost razmjene SMS poruka između Iphonea i korisnika android sistema, odnosno onih koji imaju Google Pixel ili Samsung Galaxy telefone.

Također, korisnici će moći da napišu SMS poruku i da zakažu vrijeme kada žele da je pošalju. Moći će da traže da im poruku napiše i vještačka inteligencija.

Novina je i mogućnost korisnika da reaguju na poruku (na primer, palcem na dole ili na gore), slično kao što već postoji na aplikaciji WhatsApp.

Vještačka inteligencija i zaštita podataka

Appleova nova platforma vještačke inteligencije, nazvalaApple Intelligence učiniće digitalnu asistentkinju Siri "pametnijom", odnosno omogućiti joj da obavlja više funkcija nego sada.

Vještačka inteligencija može da upravlja i prioritizuje notifikacije, sumira tekstove u pretrazi na internetu, u mailovima ili drugim aplikacijama.

Također će moći da piše tekstualne poruke i mijenja njihov ton, kao što to već rade različite aplikacije vještačke inteligencije.

Sa druge strane, zbog vještačke inteligencije, Apple se trudi da ubedi korisnike da Iphone neće moći da ih špijunira. Koristiće čip tehnologiju koja omogućava da se vještačkom inteligencijom upravlja na samom uređaju, a ne u nekom udaljenom centru za čuvanje podataka - često zvanom cloud.

Kada korisnik bude od vještačke inteligencije zahtijevao nešto što prevazilazi funkcije samog Iphonea, taj zadatak će biti izvršen na "privatnom cloudu" koji štiti podatke korisnika, kažu u Appleu.

Kreiranje ekrana po mjeri i čuvanje šifri

Korisnici će od jeseni imati više mogućnosti da rasporede aplikacije na ekranu kako žele, da mijenjaju veličinu ikonica, uz različite pozadine.

Takozvani kontrolni centar na Iphoneu će također biti redizajniran tako da se više funkcija može obaviti samo na jedan klik, a biće omogućeno i da se preko tog centra upravlja trećim stvarima - kao, recimo, da upalite auto na daljinu.

Svi Appleovi uređaji - od telefona, računara i pametnih naočala - imaće novu aplikaciju za čuvanje šifri.

Ta aplikacija će čuvati sve šifre na jednom mjestu, uključujući i onu za bežični internet, a Apple kaže da će upozoravati korisnike ako uoči da su im šifre na neki način kompromitovane.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG