Linkovi

Apple planira da izmjesti dio proizvodnje iz Kine


ARHIVA - Prodavnica Apple uređaja u Pekingu, u Kini, 28. septembra 2021.
ARHIVA - Prodavnica Apple uređaja u Pekingu, u Kini, 28. septembra 2021.

Američki gigant u proizvodnji pametnih telefona Apple planira da dio svojih proizvodnih linija iz Kine premjesti u druge zemlje jugoistočne Azije kao što su Indija i Vijetnam, objavio je Wall Street Journal.

Analitičari kažu da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdijevanja, nakon što su proizvodjači poslali svjesni rizika da proizvodnja bude koncentrisana u toj zemlji.

Kineska politika "nultog kovida", koja je paralisala neke od njenih lanaca snabdijevanja, i narušena poslovna klima u zemlji mogli bi da budu glavni motiv za odluku Applea, dodaju stručnjaci.

Indija: Sljedeća svjetska fabrika?

"Kineske mjere protiv pandemije su primorale mnoge multinacionalne kompanije, uključujući Apple, da se zaštite od rizika poremećaja u lancu snabdijevanja. Iako je Kina odlučila da ublaži kovid restrikcije, neizvjesnost i dalje postoji jer su te kompanije iskusile mnogo iznenadnih promjena politike u Kini - što je razlog za Appleovu ubrzanu relokaciju proizvodnih linija u druge zemlje", izjavio je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Darson Čiju, iz centra za ekonomske prognoze u okviru Instituta za ekonomska istraživanja u Taipeiju.

On kaže da mnoge kompanije, uključujući i Apple, vide u Indiji potencijal da se takmiči sa Kinom i postane "sljedeća svjetska fabrika", dodajući da je cijena rada i zemljišta "petina u odnosu na nivo u Kini".

“Ovo pokazuje trend: da su mnoge kompanije, ne samo Apple, zabrinute zbog poslovne klime u Kini, i to ne samo zbog kovida. Kada pogledamo krađu intelektualne svojine, odnosno tehnologije, cyber-napade na kompanije unutar Kine, restrikcije koje kineska vlada primjenjuje na protok podataka, postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvodjače", istakao je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Stiven Ezel, direktor za globalnu politiku inovacija u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije (ITIF) u Washingtonu.

I vjerujem da je moguće da je Apple samo prvi a da će se znatno veći dio visokotehnološke proizvodnje iseliti iz Kine", dodao je.

Domino efekat?

Ezel kaže da bi još multinacionalnih kompanija moglo da slijedi primjer ako Apple bude uspješno isporučivao proizvode iz Indije, nakon što je jedan mali procenat svojih Iphone 14 telefona proizveo u toj zemlji.

ARHIVA - Logo kompanije Fokskon u izložbenom centru u Taipeiju na Tajvanu, 18. oktobra 2022.
ARHIVA - Logo kompanije Fokskon u izložbenom centru u Taipeiju na Tajvanu, 18. oktobra 2022.

Pozivajući se na ljude uključene u razgovore, Wall Street Journal je 6. decembra objavio da je Apple pozvao svoje snabdijevače da aktivnije planiraju sklapanje proizvoda u drugim dijelovima Azije, "posebno u Indiji i Vijetnamu", kako bi se smanjila zavisnost od kineskih fabrika u kojima se sada sklapaju uređaji, kao što je ona u Žengžuu, čiji je vlasnik kompanije Fokskon sa sjedištem u Tajvanu.

Zbog previranja povodom antipandemijskih mjera, i spora o platama oko 300.000 radnika, Apple nije bio zadovoljan što je veliki dio njegovih operacija vezan za tu fabriku, u kojoj se pravi oko 85% Iphoneove pro serije, prema izvještaju.

Wall Street Journal ističe da je dugoročni cilj Apple-a da 40 do 45% svojih Iphonea isporučuje iz Indije, dok se trenutno u toj zemlji proizvodi manje od 10 odsto, prema riječima Ming-či Kuoa, analitičara kompanije TF International Securities u Hong Kongu.

Kompanija Fokskon nije odgovorila na pitanja Glasa Amerike da prokomentariše izvještaje o premiještanju proizvodnje. Međutim, kompanija ja na svom WeChat nalogu objavila da je ukinula kovid restrikcije u svojoj fabrici u Žengžuu.

Pol Triolo, potpredsjednik za Kinu u Olbrajt Stounbridž grupi u Wašingtonu, izjavio je za Glas Amerike da je Apple već radio dio proizvodnje sa Fokskonom u Indiji, i da planira da zaposli još dodatnih 50.000 radnika u toj zemlji u naredne dvije godine. Međutim, upozorio je da će Fokskonu biti teško da ponovi svoj visoko optimalizovani lanac snabdijevanja iz Kine u Indiji, gdje nema dovoljno stručnih radnika, i infrastrukture kao što su aeorodromi, luke i brza željeznica, kao ni potrebnog ekosistema snabdijevača komponenti po niskim cijenama.

​"Indija ima neke prednosti ... ona školuje veliki broj inženjera ali radi se o drugačijim kulturnim pitanjima i očekivanjima i praksi na tržištu rada. Tako da nije lako jednostavno pokupiti nešto iz jedne zemlje i samo prenijeti u drugu. Morate da upoznate lokalnu situaciju. Morate da sarađujete sa lokalnim vladama. To može biti bolno", rekao je Triolo za Glas Amerike.

Artur Guo, analitičar firme International Data Corp u Pekingu kaže da ga ne bi iznenadilo da vidi da Apple diversifikuje proizvodnju svog Iphone 15 naredne godine nakon što je lokdaun u Fokskonovoj fabrici u Žengžuu ozbiljno uticao na isporuke Iphone 14.

To će nanijeti štetu kineskom ekonomskom rastu i stopi nezaposlenosti, naveo je Guo u pisanom odgovoru za Glas Amerike. "Međutim, taj proces relokacije će trajati određeno vrijeme i neće biti odmah primijenjen. U budućnosti, vjerujemo da Kina i dalje može da bude važna zemlja za proizvodnju Apple uređaja i da će pronaći bolja rješenja za taj problem, dodao je Guo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG