Linkovi

Apple je s mjesta najvrijednijeg svjetskog 'branda' potisnuo Internet kompaniju Google


Apple je s mjesta najvrijednijeg svjetskog 'branda' potisnuo Internet kompaniju Google
Apple je s mjesta najvrijednijeg svjetskog 'branda' potisnuo Internet kompaniju Google

Među stotinu najprepoznatljivijih marki u svijetu, petinu čine tvrtke iz velikih ekonomija u usponu

Peter Walshe globalni je direktor tvrtke BrandZ koja rangira najvrijednije svjetske marke. U intervjuu za Glas Amerike, gospodin Walshe je govorio o napretku koji su postigla tržišta u jačanju posljednjih godina: „Kad pogledate proteklih pet godina, od 2006. godine, kad smo započeli s našim rejtingom, samo su dva „branda“ iz Kine bila među prvih stotinu. Danas, iz Kine, Brazila i Indije te Meksika u prvih stotinu ima 19 „brandova“. Dakle, na te zemlje otpada jedna petina.“

Brazilska naftna kompanija Petrobras je 61., indijska banka ICICI 53., a vodeća kineska tražilica Interneta, kompanija Baidu, 29.

Stručnjaci kažu da afrička ekonomija brzo raste te da bi u sljedećih sedam godina mogla rasti po bržoj stopi od Kine. Afrika ima 60 posto svjetskog zemljišta koje nije obrađeno, a obradivo je, te stotinu kompanija čiji je prihod veći od milijardu dolara. Premda među prvih stotinu kompanija nema niti jedne iz Afrike jedno je sigurno - afrička potrošačka baza brzo raste, a korist od toga imaju neke tvrtke iz inozemstva.

Vidimo Afriku kao područje u kojem „brandovi“ dobro posluju. Na primjer, banka Standard Chartered vodeća je banka u britanskom vlasništvu, a bilježi rast od nevjerojatnih 45 posto, velikim dijelom zbog dobrog poslovanja u Africi," kaže Walshe.

Među prvih stotinu kompanija po vrijednosti, jednu trećinu čine tehnološke tvrtke. Apple je broj jedan, nakon što je po vrijednosti premašio Google koji je bio vodeći svjetski brand četiri godine zaredom. Vrijednost Apple-a porasla je za čak 84 posto u prošloj godini, na 153 milijarde i 300 milijuna dolara. Google je pak izgubio dva posto vrijednosti koja trenutno iznosi 111 i pol milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG