Linkovi

Apple pod lupom Washingtona zbog - izbjegavanja poreza?


Tim Cook (u sredini), glavni i izvrsni direktor kompanije Apple, svjedoci na Capitol Hillu, 21. svibanj 2013.
Tim Cook (u sredini), glavni i izvrsni direktor kompanije Apple, svjedoci na Capitol Hillu, 21. svibanj 2013.
Duhovi su se uzburkali u Washingtonu oko navoda da neke od najvećih američkih kompanija sklapaju nagodbe s drugim zemljama sa ciljem izbjegavanja poreza. U utorak, zakonodavci su u središte svoje pažnje postavili jednu od najpoznatijih američkih kompanija – Apple.

Proizvodi kompanije Apple izazivaju duge redove pred trgovinama širom svijeta – kupci su spremni satima čekati kako bi se domogli najnovijih Apple proizvoda.

Ali sada su u red za Apple stali američki zakonodavci – žele biti sigurni da i američka vlada dobija svoj dio poreznog kolača. Demokratski senator Carl Levin, član Stalnog istražnog pododbora senata, upozorava da se genijalnost kompanije Apple proteže daleko izvan njenog hi-tech dometa.

“Ono što možda nije tako dobro poznato, to je da Apple ima i visoko razvijeni sistem za izbjegavanje poreza.”

U fokusu je jedna Apple podružnica u Irskoj, koja je primila gotovo 30 milijardi dolara u razdoblju od 2009. do 2012. godine – svotu koja nije podlijegala porezu ni u jednoj zemlji.

Republikanski senator John McCain bez uvijanja je postavio pitanje jednom pravnom stručnjaku:

“Zar to ne stavlja domaće kompanije i korporacije u izrazito nepovoljan i nepravedan položaj?”

Odgovor pravnika Richarda Harveyja, s Pravnog fakulteta Sveučilišta Villanova, bio je: “Hm, da.”

Kompanija Apple optužbe ne prima olako.

“Plartili smo blizu 6 milijardi dolara u gotovom Ministarstvu financija SAD-a,” kaže izvršni direktor Tim Cook i dodaje: “To iznosi više od 16 milijuna dolara dnevno. Očekujemo da ćemo ove godine platiti i više.”

Nisu svi zakonodavci mišljenja da Apple čini nešto loše. Republikanski senator Paul Rand smatra da bi se takvo dubinsko i oštro ispitivanje moglo osvetiti.

“Ako ih želite proganjati i istjerati, dovedite ih ovamo i napadajte ih. To je krivi način i pristup. Trebali bismo im, zapravo, danas uručiti nagradu.”

Apple nije optužen ni za kakvu nezakonitu aktivnost. Samo je jedna od najnovijih kompanija koja se našla pod lupom Washingtona, pred kojim je rezanje budžeta.
XS
SM
MD
LG