Linkovi

Pogledajte nove funkcije Apple-ovog iOS 18, koji izlazi u jesen


Izvršni direktor Applea Tim Cook, lijevo, govori dok mu se pridružuju Craig Federighi, desno, viši potpredsjednik softverskog inženjeringa, i John Giannandrea, viši potpredsjednik za strojno učenje i strategiju AI, tokom Apple događaja u Cupertinu, Kalifornija, 10. juna , 2024.
Izvršni direktor Applea Tim Cook, lijevo, govori dok mu se pridružuju Craig Federighi, desno, viši potpredsjednik softverskog inženjeringa, i John Giannandrea, viši potpredsjednik za strojno učenje i strategiju AI, tokom Apple događaja u Cupertinu, Kalifornija, 10. juna , 2024.

Apple je na konferenciji za programere u ponedjeljak najavio niz novih funkcija za iOS 18, od kojih su mnoge dizajnirane da poboljšaju Siri asistenta i korisnicima iPhonea donesu alate umjetne inteligencije.

Ažuriranja prepuna vještačke inteligencije koja dolaze na jesen imaju za cilj da omoguće milijardama ljudi koji koriste uređaje kompanije da urade više za manje vremena, a istovremeno im daju pristup kreativnim alatima koji bi mogli da ožive stvari.

Na primjer, Apple će primijeniti umjetnu inteligenciju kako bi omogućio ljudima da kreiraju emojije, nazvane "Genmojis" u hodu kako bi se uklopili u vibraciju koju pokušavaju prenijeti.

Kompletan paket nadolazećih AI funkcija radit će samo na nedavnoj liniji iPhonea 15 jer funkcije zahtijevaju napredne procesore. Ali još uvijek postoji mnogo nadogradnji za sve vlasnike iPhonea.

Evo nekih od najboljih novih funkcija koje dolaze u iOS 18 i Apple Intelligence.

Zakazani tekstovi, tap backs i RCSApple potvrdili su da će uvesti tehnologiju pod nazivom Rich Communications Service, ili RCS, u svoju iMessage aplikaciju. Tehnologija bi trebala poboljšati kvalitetu i sigurnost slanja poruka između iPhonea i uređaja koji se pokreću pomoću Android softvera, kao što su Samsung Galaxy i Google Pixel.

U još jednoj nadolazećoj promjeni iPhone-ove aplikacije za razmjenu poruka, korisnici će moći unaprijed napisati tekst (ili imati AI alat da ga sastavi) i zakažu određeno vrijeme za automatsko slanje.

A Apple uvodi seriju animiranih tap backa kako bi omogućio korisnicima da odmah odgovore bilo kojim emoji sličicom ili naljepnicom, dajući mogućnosti aplikacije slične drugim platformama za razmjenu poruka kao što su Google Chat ili WhatsApp.

AI alati i privatnost podataka Appleove nova AI platforma, nazvana "Apple Intelligence", koristit će Siri za pomoć u izvršavanju radnji između aplikacija i povećati raspon mogućnosti pomoćnika.

AI također može pomoći u upravljanju i određivanju prioriteta obavještenja, te sumiranju teksta u pretragama, e-pošti i drugim aplikacijama. Postojaće funkcije koje vam mogu pomoći da napišete tekst i promijenite njegov ton, slično drugim popularnim AI platformama.

Ali tehnološka firma se trudi uvjeriti potrošače da se iPhone neće koristiti za njihovo špijuniranje. Apple koristi svoju tehnologiju čipova tako da se većina njegovih funkcija koje pokreće umjetna inteligencija rukuje na samom uređaju umjesto u udaljenim podatkovnim centrima, koji se često nazivaju "oblak", čime se podaci korisnika drže lokalnim.

Kada korisnici Applea postave zahtjeve AI da zahtijevaju računarsku snagu izvan onoga što je dostupno na uređaju, zadacima će se baviti ono što kompanija naziva "privatni oblak" koji bi trebao zaštititi njihove lične podatke.

Više opcija prilagođavanja ekrana i kontrolnog centra korisnici iPhone-a imat će više opcija za raspoređivanje aplikacija, promjenu veličine ikona i widgeta na početnom ekranu kada stigne iOS 18. Novi izgled tamnog načina rada i efekat nijansiranja također će biti dostupni za daljnje prilagođavanje.

Kontrolni centar je također redizajniran kako bi korisnicima omogućio pristup više funkcija jednim dodirom i mogućnost dodavanja nekih opcija aplikacija treće strane — kao što je daljinsko pokretanje vašeg automobila.

Prikupljanje vaših lozinki - sve Appleove platforme — iPhone, iPad, Mac i Vision Pro — dobijaju novu namjensku aplikaciju Passwords.

Nova aplikacija vam omogućava pristup svim vašim lozinkama na jednom mjestu, uključujući lozinke za Wi-Fi, i omogućava vam pristup nekim alatima za autentifikaciju. Apple također tvrdi da će vas aplikacija upozoriti kada su određene lozinke ugrožene.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG