Linkovi

Apple i Google objavili tehnologiju za praćenje kontakata sa zaraženima koronavirusom


3D Google logo na Apple kompjuteru (Foto: Rojters/Dado Ruvic)
3D Google logo na Apple kompjuteru (Foto: Rojters/Dado Ruvic)

Vlade 23 zemlje širom svijeta tražile su pristup tehnologiji Applea i Googlea za provjeru kontakata, saopštile su te dvije kompanije koje su objavile inicijalnu verziju sistema, objavio je Reuters, bez navođenja koje zemlje su u pitanju.

Tehnologija Applea i Googlea omogućava vladama da u borbi sa koronavirusom puste u rad mobilnu aplikaciju u narednim danima, koja bi bilježila s kim je korisnik bio fizički blizu najmanje pet minuta.

Ako korisnik oboli, mogao bi preko aplikacije da automatski i anonimno obavijestiti one koje je skoro kontaktirao.

Neke vlade su pohvalile sistem, koji bi im omogućio da testiraju i izoluju potencijalno zaražene osobe, lakše nego da se oslanjaju na pamćenje pacijenata sa kim je sve bio u kontaktu.

Druge negoduju zbog pravila Applea i Googlea koja traže od korisnika lokaciju, brojeve telefona i druge detalje.

Neke od tih vlada razvijaju sopstvenu tehnologiju, za koju Apple i Google tvrde da će imati grešaka i trošiti bateriju telefona.

Pravila Applea i Googlea zabranjuju da vlade zahtijevaju od građana da koriste aplikaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG