Linkovi

Kakva je budućnost proizvoda Apple?


Kakva je budućnost proizvoda Apple?
Kakva je budućnost proizvoda Apple?

Sedamdesetih godina, kad je Apple osnovan, njihov pravi prijelomni značaj je bio da su osobne kompjutere unijeli u domove korisnika po cijeni koja je bila prilično razumna.

Od komunikacija pa do zabave, proizvodi kompanije Apple suštinski su promijenili način na koji ljudi u svim dijelovima svijeta dolaze do informacija i koriste tehnologiju. A, čovjek koji je vodio Apple kroz tu evoluciju bio je Steve Jobs. Kako je Apple uspio biti toliko uspješan u plasmanu svojih proizvoda i šta mogu potrošači očekivati u budućnosti?


Razgovarali smo s ljudima koji , da kažemo, ne mogu zamisliti svoj život bez Appleovih proizvoda. Studenticu Jill Lenahan može se opisati kao okorjelu obožavateljku svega što dolazi iz Applea.

Imam iPhone i iPod, točnije iPod Touch, a u ruksaku mi je MacBook., kaže Jill.

Ona dodaje kaže da s drugim tipovima kompjutera iskustvo jednostavno nije bilo isto.

Imala sam PC i on bi svako malo kreširao i bio je stvarno spor. Otkad sam nabavila Mac, sve je puno lakše.

Lenahan kaže da joj je iPhone život učinio mnogo efikasnijim. No, Apple kao kompanija nije izmislila ni 'pametne' mobitele, ni mp3 playere, ni laptope.

Andrew Lih, iz Škole za komunikacije i novinarstvo Annenberg, univerziteta Južne Kalifornije, kaže da je Apple te spravice visoke tehnologije učinio razumljivijima i pristupačnijima svakodnevnim korisnicima koji nisu posebno tehnički nadareni.

Mislim da je Apple pionir na polju masovnog usvajanja tih tipova tehnologija. Poput, recimo, prijenosa filmova i muzike na osobne prenosne kompjutere, što danas radi ogroman broj ljudi., govori Lih.

Upravo sposobnost Applea da dizajnira proizvode koji su podjednako atraktivni koliko i jednostavni za upotrebu navodi mnoge potrošače širom svijeta da se odluče za Appleov proizvod a ne nečiji drugi.

A tu je i ljepota Appleovih proizvoda. Vjerujem da ih upravo zato potrošači tako vole, oni su jednostavno prekrasno dizajnirani. Ne trebate se učiti kako ih koristiti; samo ih uzmete i najnormalnije vam je da ih odmah i koristite. Zamislite samo koliko je to uloženih sati rada i fantastičnog dizajna da se stvar tako napravi. Većina kompanija ne uspijeva replicirati niti takvu radnu etiku niti konačni proizvod., kaže Andrew Lih

Lih mnoge Appleove lako upotrebljive proizvode jednostavno naziva spravama za određeni stil života. On kaže da je reputacija Applea kao tvorca proizvoda koji su potrošačima jednostavni za upotrebu počela već sa samim početkom kompanije, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sedamdesetih godina, kad je Apple osnovan, njihov pravi prijelomni značaj je bio da su osobne kompjutere unijeli u domove korisnika po cijeni koja je bila prilično razumna.

Ovih dana, Appleovi su proizvodi ustvari skuplji od onih koji im konkuriraju, ali, Apple je jako dobar u uvjeravanju potrošača da ih kupe, kaže Elizabeth Fife, analitičarka za pitanja telekomunikacija i dodaje:

Apple je jedinstven u tome da je sposoban stvoriti uzbuđenje oko svojih proizvoda, ne samo oko iPhonea, nego i oko svojih laptop kompjutera, iPadova, stolnih kompjutera i svega drugog što uopće proizvode. Oni su u tome nenadmašni.

Čak i nakon smrti Stevea Jobsa, mnogi analitičari očekuju da će Apple, barem za slijedećih 3 do pet godina, nastaviti tradiciju stvaranja upravo proizvoda koje potrošači žele. Ili, kako je sam Jobs jednom rekao: Oni nešto žele, ali ne znaju tačno šta - dok im se ne pokaže šta je to....

XS
SM
MD
LG