Linkovi

Preminuo Steve Jobs, osnivač Apple-a


Preminuo Steve Jobs, osnivač Apple-a
Preminuo Steve Jobs, osnivač Apple-a

Nakon dvogodišnje borbe sa tumorom pankreasa, večeras je u 56. godini, preminuo Steve Jobs, osnivač kompanije Apple. Svijetu je ostavio Mac kompjutere, iPhone, iPad i brojne druge spravice bez kojih više ne možemo zamisliti naše živote. Nećemo zaboraviti ni Steve-a.

Predsjednik Barack Obama je medijima uputio saopštenje koje prenosimo u cijelosti:

- Michelle i ja smo s tugom primili vijest o smrti Stevea Jobsa. Steve je bio jedan od najvećih američkih inovatora - dovoljno hrabar da misli drugačije, dovoljno svojeglav da vjeruje da može promijeniti svijet i dovoljno talentiran da to zaista i uspije.

Stvorivši jednu od najuspješnijih svjetskih kompanija u svojoj garaži, potvrdio je da zaista postoji ono što se naziva američkim duhom. Načinivši kompjutere personalnim i stavivši internet u naše džepove, on je informatičku revoluciju ne samo učinio pristupačnom svima, nego i intuitivnom i zabavnom.

Bio je dovoljno mudar da svaki dan, kako je rekao, živi kao da mu je bio posljednji. Upravo zato je preobratio naše živote, redefinirao čitave industrije i postigao jedno od najrjedjih postignuća u ljudskoj istoriji – promijenio je način na koji svi mi vidimo svijet oko nas. Svijet je izgubio vizionara. I možda ništa toliko ne svjedoči o njegovoj ostavštini I uspjehu kojeg je postigao – koliko činjenica da je većina svijeta o njegovom odlasku saznala putem sprave koju je on izmislio. Michele i ja svoje misli i molitve upućujemo njegovoj supruzi Laurene, njegovoj porodici i svima onima koji su ga voljeli.

Foto In Memoriam - Steve Jobs (1955-2011)

XS
SM
MD
LG