Linkovi

Apple, Facebook i Youtube ukinuli sadržaje poznatog teoretičara zavjere


Alex Jones, osnivač medija InfoWars govori na predizbornom mitingu Donalda Trumpa 2016.
Alex Jones, osnivač medija InfoWars govori na predizbornom mitingu Donalda Trumpa 2016.

Nekoliko velikih kompanija objavilo je da će ukloniti ili obustaviti distribuciju sadržaja ultradesničarskog medija InfoWars.

Apple je saopštio da je uklonio podkaste InfoWarsa iz svoje iTunes elektronske prodavnice i aplikacija za podkaste.

„Autori i proizvođači sadržaja moraju poštovati naša pravila koja su veoma jasna, jer želimo da naši korisnici budu bezbjedni“, navodi se u saopštenju Applea.

Facebook je ukinuo naloge Alexa Jonesa, osnivača InfoWarsa. Jonesova retorika prema transrodnim osobama i muslimanima je takođe bila zapaljiva, što je jedan od razloga zbog kojih je Facebook uklonio njegove sadržaje.

“Svi treba da imaju pravo da izraze mišljenje, ali takođe želimo da svi korisnici Facebooka budu bezbjedni. Zbog toga moramo da ukinemo sve sadržaje koji nisu u skladu sa našim pravilima, uključujući govor mržnje i ponižavanje drugih”, saopšteno je iz Facebooka.

Osnivač InfoWarsa Alex Jones je stekao slavu uz pomoć teorija zavjere koje propagira, uključujući i one da su napad 11. septembra i masovno ubistvo u osnovnoj školi Sandy Hook ​u Connecticut lažni, odnosno da ih je izrežirala američka vlada.

Roditelji ubijene dece iz škole Sandy Hook su ga, zbog tih tvrdnji, tužili za klevetu.

Youtube je takođe ukinuo kanal Alexa Jonesa, kojeg je pratilo 2,4 miliona ljudi.

I aplikacija za muziku Spotify saopštila je da će ukinuti sve InfoWars podkaste, nakon što je ranije već ukinula neke sadržaje tog medija.

Alex Jones je takođe, kako je djelovalo, prijetio i specijalnom tužiocu Robertu Muelleru koji vodi istragu o vezama Donalda Trumpa I Rusije.

“Mueller je demon. Srediću te ili ću umrijeti pokušavajući”, rekao je Jones dok je rukama oponašao pištolj.

U emisiji InfoWars 2015. pojavio se i Donald Trump, tada kandidat.

“Vaša reputacija je nevjerovatna, nikada vas neću iznevjeriti”, rekao je Trump Jonesu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG