Linkovi

Godišnjica Apolla 17: 40 godina od posljednjeg koraka na Mjesecu


Astronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na Mjesecu
Astronauti Eugene Cernan i Harison Schmitt na Mjesecu

„Veliko je razočarenje za mene znati da sam ja za svih ovih 40 godina posljednji astronaut koji je bio na Mjesecu.“

Astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt u decembru 1972. godine u okviru misije Apolo 17 spustili su se na Mjesec. Od tada do danas u američkom svemirskom programu nešto slično se nije ponovilo, mada su i oni, a i mnogi drugi, očekivali da će doći i do daljih prodora u svemir.

Eugene Cernan, jedan od 12 astronauta koji su kročili na Mjesečevo tlo, kaže:

„Veliko je razočarenje za mene znati da sam ja za svih ovih 40 godina posljednji astronaut koji je bio na Mjesecu.“

Njegov kolega Harrison Schmitt takođe je zaročaran činjenicom da programi slični misijama Apolla nisu nastavljeni:

„Nisam prije 40 godina pomišljao da će proći tolike godine, ili možda čak i više... 50, 60 godina... prije nego se Amerikanci vrate na Mjesec. Nisam to mogao pretpostaviti.“

Plan povratka američkih astronauta na Mjesec predlagao je George W. Bush, prethodni američki predsjednik, ali je sadašnji Barack Obama, pod teretom ekonomskih i budžetskih teškoća morao suspendirati te planove.

Oba bivša astronauta smatraju da bi američki prodor u svemir trebalo da bude nastavljen.

„Gledano sa fiskalne, bužetske tačke to nije toliko veliko opterećenje koliko je značajno i bitno da Sjedinjene Države i dalje budu vodeća nacija u svemirskim istraživanjima“ - ističe Harrison Schmitt, a Eugene Cernan dodaje:

„Borili smo se za prestiž u svemiru sa bivšim Sovjetskim savezom prije 50 godina. I bili brži, bolji..... A danas u svemir američku posadu ne možemo poslati našim letjelicama.“

Program letova američkih svemirskih shuttle-va je obustavljen. Korporacija Space X, kompanija u privatnom vlasništvu, radi na razvoju nove letjelice, a prvi modul sa ljudskom posadom za let u svemir mogao bi biti spreman u nekoliko narednih godina.

Eugene Cernan i Harrison Schmitt smatraju da bi NASA-in priotitet trebalo da bude povratak na Mjesec, a zatim i veliki korak dalje - slijetanje američkih astronauta na Mars i uspješan povratak na Zemlju.
Godišnjica Apolla: 40 godina od posljednjeg koraka na Mjesecu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
XS
SM
MD
LG