Linkovi

Apelacioni sud: Trumpova uredba neustavna jer je „obojena animozitetom prema islamu”


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Federalni apelacioni sud donio je presudu da je najnovija verzija uredba predsjednika Donalda Trumpa, kojom se ograničava ulazak u zemlju stanovnicima određenih država, neustavna jer je diskriminativna prema muslimanima.

U odluci donijetoj sa 9 glasova za i 4 protiv, Četvrti oblasni apelacioni sud u Richmondu u Virginiji saopštio je da je poslije razmatranja zvaničnih izjava Trumpa i drugih zvaničnika Bijele kuće, zaključio da je “proklamacija neustavna jer je obojena animozitetom prema islamu”.

Sud je podržao presudu nižeg suda, koja je donijeta protiv “zabrane ulaska u zemlju”, ali je primjena odluke privremeno obustavljena kako bi se sačekala odluka Vrhovnog suda o Trumpovoj uredbi.

Sud iz Virginije se pridružio Devetom oblasnom apelacionom sudu iz San Francisca kao drugi federalni apelacioni sud koji je presudio protiv Trumpove zabrane.

Predsjednikova uredba, treća po redu, stupila je na snagu početkom decembra, kada je Vrhovni sud donio odluku da zabrana može da se primjenjuje dok sudovi razmatraju ustanovnost te odluke.

Uredbom se, u različitiom obimu, zabranjuje ulazak u SAD državljanima osam zemlja, od kojih šest imaju većinski muslimansko stanovništvo. Radi se o Čadu, Iranu, Libiji, Somaliji, Siriji, Jemenu, Venecueli i Sjevernoj Koreji.

Vrhovni sud trebalo bi da počne da razmatra slučaj u aprilu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG