Linkovi

Predsjednik Obama otkazao Azijsku turneju


Otkazivanje azijske turneje američkog predsjednika je izazvalo sumnju kod nekoliko azijskih zemalja u to da je Amerika istinski odana dobrim odnosima s njima.

Ta planirana turneja je za namjeru imala ojačati ekonomsku i vojnu odlučnost Amerike da suradjuje sa zemljama Jugoistočne Azije. Na summitu Azijsko Pacifičke Ekonomske Kooperacije ( APEC) Sjedinjene Države će predstavljati američki državni sekretar John Kerry.

Neki sudionici , kao što je kopredsjedavajući APECA Jusuf Wanandi, su izrazili razočarenje otkazivanjem dolaska američkog predsjednika:

"Ovo je zaista šteta, a takodjer će imati utjecaja na kredibilnost liderstva Sjedinjenih Država u budućnosti. On nije bio na summitu APECa u Vladivostoku 2012, a sada ponovno neće biti prisutan. Stoga mislim da će Washington morati malo ozbiljnije razmisliti o posljedicama nedolaska u budućnosti., kazao je gospodin Wanandi.

Medjutim, drugi na sastanku su imali pomirljjiviji stav prema vijesti da predsjednik Obama ne dolazi na summit. Charles Morrison,predsjednik Centra East-West je rekao da odsutnost gospodina Obame vjerovatno neće imati posljedica na uključenost Amerike u region.

"Možda će neki pomisliti da je umanjena važnost odnosa Sjedinjenih Država prema Aziji.Ja ne mislim da je to u pitanju. Mislim da je medjutim došlo rebalansiranja cijelog društva, pogotovo kada je upitanju biznis, i to već odavno.,kaže Charles Morrison.

Bilo je planirano da se tijekom azijske turneje predsjednik Obama sastane s japanskim premijerom Shinzo Abeom.

Danas je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga pozvao američke lidere da okončaju blokadu američke vlade.

"kako bi se osiguralo da se taj problem ne proširi i na druge segmente , mi pozivamo američki Kongres da pregovaraju s Bijelom Kućom i razriješe problme što je moguće prije.

Summit APECa se održava na Baliju od 5. do 7. oktobra, i na njemu će biti prisutni čelnici država iz cijelog regiona, uključujući Kinu, Japan, Koreju, Rusiju, Maleziju i Filipine.

Održavanje summita se dogadja u vrijeme kada Sjedinjene Države rade na tome da obezbijede tzv. Trans Pacifičko Partnerstvo, što je krupan pakt o slobodnoj trgovini izmedju 12 zemalja, ali ne i Kine.

Sa svojom 21 članicom , organizacija APEC predstavlja ono što mnogi analitičari smatraju najvitalnijim ekonomskim blokom na svijetu.
XS
SM
MD
LG