Linkovi

AP: Demonstranti se okupljaju u Londonu uoči klimatskog samita


A lone climate demonstrator holds a banner outside parliament in London, Oct. 25, 2021, ahead of the UN climate conference COP26 that will be held in Glasgow, Scotland.
A lone climate demonstrator holds a banner outside parliament in London, Oct. 25, 2021, ahead of the UN climate conference COP26 that will be held in Glasgow, Scotland.

Demonstranti su se u petak, 29. oktobra, počeli okupljati u srcu londonske istorijske finansijske četvrti kako bi lobirali protiv upotrebe fosilnih goriva uoči početka klimatskog samita Ujedinjenih nacija (UN) u škotskom gradu Glasgowu, javlja Associated Press (AP).

Protesti u Londonu, kojima će se pridružiti švedska aktivistica Greta Thunberg, dio su svjetskog dana akcije prije nego što se lideri upute u Glasgow na početak Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, poznate kao COP26.

Mnogi ekolozi vide skup koji se održava od 31. oktobra do 12. novembra kao posljednju priliku u svijetu da se preokrene tok u borbi protiv klimatskih promjena.

Aktivisti u Londonu započeli su svoj dan akcije položivši crveno cvijeće sa natpisom "Ustanite, zapamtite oduprite se" na mjestu protesta.

Demonstranti traže da globalni finansijski sistem prestane da ulaže u korištenje fosilnih goriva. Očekuje se da će tokom dana voditi kampanju na brojnim lokacijama u Londonu.

Međunarodna banka Standard Chartered će biti u fokusu glavne akcije u ranim popodnevnim satima, nakon čega će uslijediti bdjenje u Banci Engleske. Planirane su i akcije u britanskim bankama Lloyds i Barclays.

Među demonstrantima su ljudi koji su doputovali sa prve linije klimatskih promjena iz Azije i Pacifika kako bi prozvali banke za koje kažu da su odgovorne za finansiranje aktivnosti koje su odgovorne za uništavanje njihovih domova.

Širom svijeta demonstranti su izašli na ulice kako bi pozvali na akciju, uključujući Poljsku koja se oslanja na ugalj. Tamo su se u podne oglasile gradske sirene u Varšavi i drugim većim gradovima. Poljska vlada sporo prihvaća nove klimatske ciljeve, tvrdeći da zemlji treba vremena da postepeno ukine ovisnost o uglju i okrene se prema obnovljivim izvorima.

Samit u Glasgowu održava se s godinu dana zakašnjenja zbog pandemije korona virusa.

Prije šest godina u Parizu se skoro 200 zemalja složilo s individualiziranim planovima za borbu protiv globalnog zagrijavanja. Prema Pariškom sporazumu, države moraju preispitati svoja prijašnja obećanja o suzbijanju zagađenja ugljikom svakih pet godina, a zatim objaviti planove za dodatna smanjenja i to bržim tempom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG