Linkovi

Pokretni roboti od ljudskih ćelija


ilustracija
ilustracija

Korištenjem ćelija s površine ljudskog dušnika, naučnici su stvorili sićušne žive „robote“, koje su nazvali antroboti. Ovi mali pokretni roboti se mogu koristiti u terapeutske svrhe poput zacjeljivanja ožiljaka, popravljanja tkiva i liječenja bolesti različitih dijelova ljudskog tijela.

Najveća prednost antrobota je ta što, za razliku od drugih medicinskih primjena, neće biti odbačeni niti izazvati imunološki odgovor kod pacijenta tijekom liječenja jer su sačinjeni od ćelija samog pacijenta.

Osim toga, tokom njihovog istraživanja, istraživači su otkrili da ovi mali roboti potiču rast ćelija mozga.

Ovo nije prvi put da su naučnici razvili robote koristeći stanice živog organizma. Godine 2021., istraživači s Univerziteta Vermont pretvorili su ćelije embriona žabe u robote za dostavu lijekova nazvane ksenoboti.

Međutim, antroboti su prvi roboti ikad napravljeni od ljudskih ćelija. Da bi ih stvorili, naučnici su prvo uzeli ćelije iz dušnika od odrasle osobe, a zatim ih prenijeli u poseban tekući medijum s hranjivim tvarima i drugim hemikalijama. Prijašnje studije su pokazale kao ove ćelije mogu tvoriti organoide, laboratorijski uzgojene, minijaturni trodimenzionalni modele organa koji simuliraju funkcionalnost stvarnih organa.

Taj medij omogućio je ovim ćelijama da zauzmu oblik koji su naučnici željeli. Zanimljiva karakteristika ovih ćelija je da prirodno dolaze prekrivene tvorevinama nazvanim cilije, koje imaju izgled malih dlačica na ćelijama.

Unutar ljudskog tijela, cilije se nalaze na površini cijevi dušnika i djeluju kao barijera, sprječavajući ulazak neželjenih čestica, koje nosi zrak, u pluća.

Biologinja Gizem Gumuskaya s Univerziteta Tufts eksperimentisala je s hemijskim sastavom faktora rasta ovih ćelija i pronašla način da potakne cilije na organoidima da se okrenu prema van. Organoidi su nakon nekoliko dana postali pokretni, a „dlačice" su se ponašale poput vesla.

Nakon nekog vremena, ćelije u kulturi počele su se skupljati i stvarati skupine slične onima koje se vide tokom formiranja organoida. Antroboti se mogu sami sastavljati i imati međudjelovanje s drugim živim ćelijama. To im daje sposobnost zacjeljivanja, popravljanja, regeneracije i organiziranja ćelija unutar tijela.

Studija je već pokazala kako antroboti mogu potaći rast oštećenog područja neurona. Ovakve ćelije bi mogle pomoći i u otkrivanju i ubijanju ćelija raka, pa čak i čistiti začepljene krvne sudove.

Naučnici su naglasili kako antroboti ne predstavljaju etički ili sigurnosni problem jer nisu napravljeni od ljudskih embrija niti su na bilo koji način genetički modificirani.

Rad tima s Tufts univerziteta iz Massachusettsa objavljen je u Advanced Science krajem novembra ove godine.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG