Linkovi

Sve popularnija yoga naglavacke


Antigravity yoga
Antigravity yoga

Sve je više fitness klubova u svijetu koji nude posebni program za istezanje i snaženje tijela, takozvanu AntiGravity Yogu. Glavom nadolje, visi se u zraku.

Na prvi pogled, ovo izgleda više kao akrobatika nego kao yoga.

“Kad sam prvi put vidjela ljude kako naopako vise i to zovu yogom, pomislila sam da su luckasti. Ali, na kraju, bilo je zgodno i zabavno tako visiti i ljuljati se,” kaže Marie Bice, ali odmah dodaje: AntiGravity Yoga nije samo igra! Već ozbiljna stvar, s velikim zdravstvenim koristima.

“Nemam baš puno fleksibilnosti u leđima i ovo mi je puno pomoglo.”

Heather Blair, instruktorica AntiGravity Yoge, kaže da visiti tako, s glavom nadolje, pomaže tijelu na način na koji obična yoga ne može.

“Ovo je, zapravo, spinalna dekompresija, dekompresijska terapija kralježnice, pri čemu se dekompresija odnosi na smanjenje pritiska unutar diska, vaša kralježnica se rastezanjem otvara i prostor između diskova otvara se prirodno i nježno.”

Chris Meierhans se bavio tradicionalnim oblicima yoge. Ovo je njegovo prvo iskustvo s AntiGravity yogom.

“Želio bih povećati svoju fleksibilnost, dobiti na elastičnosti. Dobro, muškarac sam i trkač sam pa su mi tetive dosta napete.”

Kad su, prije godinu dana, ljudi saznali da se ovdje održavaju satovi AntiGravity Yoge, mnogi su pokazali zanimanje.

“AntiGravity Yoga vam je kombinacija pilatesa: malo yoge, malo vježbi disanja i malo istezanja tijela. Dakle, nije samo yoga. I nije bitno da li imate kondiciju, niti da li možda imate neke ozljede, nije ni starosna dob bitna… svatko se može upisati na satove AntiGravity Yoge. I zato smo naišli na tako dobar odaziv.”

“AntiGravity Yogu sam kreirao imajuci moju majku na umu,” kaže Christopher Harrison, plesač, koreograf i gimnastičar.

Uz neke modifikacije, predstavio ju je u Americi prije tri godine. Sada, fitness klubovi u nekoliko zemalja – uključujući Kinu, indoneziju, Rusiju i Brazil – nude AntiGravity Yogu.
Kombinacija istezanja s vježbama za jačanje mišića omogućuje postizanje pokretnosti koju ne nudi prava yoga – od letenja do obješenog položaja, sličnog položaju šišmiša. AntiGravity Yoga je također bolja kardiovaskularna vježba nego što je Chris Meierhans očekivao.

“Pojma nisam imao da ovoliko treba raditi.”

Njezin kreator Christopher Harrison kaže da u srži AntiGravity Yoge ostaje – yoga filozofija.

“Yoga se tu i dalje uči jer radi se o tome da želimo postizati ravnotežu između uma, tijela i duha.”

Kao i u tradicionalnoj yogi tako i u AntiGravity yogi – na kraju svakog sata slijedi meditacija.
XS
SM
MD
LG