Linkovi

"Another Earth" ili što bi bilo kad bi bilo


"Another Earth" ili što bi bilo kad bi bilo
"Another Earth" ili što bi bilo kad bi bilo

Zamislite da postoji još jedna, alternativna Zemlja na kojoj živi svojim alternativnim životom kopija svakog od nas. Science fiction drama redatelja Mikea Cahilla razmatra upravo takvu mogućnost

Poput njezinih stanovnika, Zemlja 2 je duplikat našeg svijeta koji se jednog dana pojavi na obzoru. Za glavni lik priče filma, Rhodu Williams, mladu studenticu astrofizike čiji se život rasprsne nakon što u automobilskoj nesreći ubije dvoje ljudi, Zemlja 2 predstavlja nadu.

Nakon što je odslužila zatvorsku kaznu za smrtonosnu nesreću, ona živi u kući svojih roditelja, nesposobna da si oprosti niti da se suoči sa svijetom. Na Zemlji 2, njezin život možda ide drugim tokom ... možda bi uspjela skrenuti umjesto da usmrti majku i dijete na cesti ... možda živi život kakav smatra da je trebala živjeti.

Rhoda nema novaca za let do Zemlje 2. Stoga se prijavljuje na literarni natječaj koji kao nagradu nudi taj let. I – pobijedi!

No, u međuvremenu, u njezinom životu dolazi do obrata. U pokušaju da se iskupi, odlazi se ispričati čovjeku koji je zbog nje izgubio ženu i dijete u nesreći. Kad on otvori vrata, Rhoda, međutim, izgubi hrabrost i pretvara se da traži posao kao kućna pomoćnica. Kako je u vrijeme nesreće bila maloljetna, njezino ime nije bilo obznanjeno, te ju John – nesvjestan njezine stvarne uloge u njegovom životu – uposli. Vrlo oprezno, rađa se prijateljstvo, potom i veza.

Film „Another Earth“ je prvenstveno priča o iskupljenju, a science fiction pozadina nudi otvoreno razmatranje filozofskih pitanja: što bi bilo kad bi bilo. Uz te upite, film nudi i provokativni završetak.

Glavnu ulogu Rhode tumači debitantica Brit Marling, a debitant je i redatelj Mike Cahill. Znatno je iskusniji protagonist uloge Johna, William Mapother, koji je pristao glumiti za samo 100 dolara po danu. Privukla ga je priča, kaže.

Ukupno je film koštao manje od 100 tisuća dolara. Do danas je već dobio dvije vrlo ugledne nagrade na festivalu Sundance, gdje ga je publika na kraju prikazivanja pozdravila stojećim ovacijama.

XS
SM
MD
LG