Linkovi

14 godina kasnije herojstvo nije zaboravljeno


Ono što se odvijalo na nebu iznad jednog ruralnog polja u Pensilvaniji 11 septembra 2001 prepričano je kroz izložbu u novom nacionalnom memorijalnom centru nazvanom Let 93. Naš novinar Kane Farabough, koji je tada izvještavao sa lica mjesta, ponovo je posjetio mjesto tragedije, koje je sada pretvoreno u nacionalni spomenik.

U poljima oblasti Somerset u Pensilvaniji, vladao je haos I zbunjenost nakon rušenja leta 93 kompanije United Airlines 11 septembra 2001.

Danas je to mjesto mira, 14 godina nakon jednog od najvažnijih trenutaka američke istorije. Gordon Felt je prošao kroz osobnu tragediju.

Ponekad se sve još uvijek čini nestvarno. Odmah nam je postalo jasno da su naši voljeni I način na koji su izgubili život imali istorijsku vrijednost za našu zemlju.

Njegov brat Edward je bio jedan od putnika na letu 93 koji su nastojali preuzeti pilotsku kabinu iz ruku terorista koji su oteli avion. Posljednjih 35 minuta Edwardovog života, kao I svih drugih u avionu, ispričani su kroz predmete I interaktivnu postavku u novom centru za posjetitelje, gdje će, kako se nadaju obitelji žrtava, posjetitelji moći shvatiti puno značenje akcija njihovih voljenih.

Vidjeće ko su bili tih 40 heroja, kao I šta su njihove zajedničke akcije značile da se tog jutra sačuva zgrada Capitola, kaže Gordon Felt.

Ono što je nevjerovatno je da je taj avion bio udaljen samo 18 minuta od Washingtona, kaže Stepehn Clark, djelatnik u memorijalu.

On radi za nacionalni ured za očuvanje parkova, koji vodi centar za posjetitelje I kompleks od 890 hektara koji ga okružuje, I koji je postao popularna turistička atrakcija.

Imamo oko 325 hiljada posjetitelja godišnje, ali nema sumnje da će se taj broj sa otvaranjem ovog centra udvostručiti ili čak utrostručiti za veoma kratko vrijeme, kaže Stephen Clark.

Ovo je priča koja I dalje ima odjeka, I 14 godina kasnije, kaže Gordon Felt.

Iako živi u sjevernom dijelu države New York udaljenom nekoliko stotina kilometara, Felt kaže da to mjesto posjećuje 6 puta godišnje.

Važno mi je da dođem ovdje. Mislim da je važno za članove obitelji da budu uključeni u ovaj proces.

Oni su I bili uključeni, od dobijanja zemljišta na tom mjestu, do dizajna centra za posjetitelje vrijednog 26 miliona dolara, sve do šolja za kafu I majica koje se prodaju u prodavnici suvenira. Felt kaže da se nada da će posjetitelji tu naći inspiraciju.

Želim da se ljudi, kada izađu odavde, upitaju, Da sam ja bio taj, da li bih uradio ono što su oni uradili, kaže Gordon Felt.

To je pitanje koje posjetitelji mogu postaviti dok obilaze konačno počivalište 40 ljudi, I dok stoje na zadnjem koraku staze leta 93.

XS
SM
MD
LG