Linkovi

Anketa: Većina Amerikanaca za obavezno nošenje maski u prevozu


Arhiv - Putnici na aerodromu u Denveru u Coloradu, 24. novembra 2020. (Foto: Reuters/Kevin Mohatt)
Arhiv - Putnici na aerodromu u Denveru u Coloradu, 24. novembra 2020. (Foto: Reuters/Kevin Mohatt)

Većina Amerikanaca i dalje podržava obavezu nošenja maski za putnike u aviosaobraćaju i drugim mjestima javnog prevoza, pokazala je nova anketa. Odlukom federalne sudije sa Floride blokirana je uredba američke vlade o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu.

Anketa koju su sproveli AP i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja pokazuje da, uprkos protivljenju nekih građana toj obavezi, koje se povremeno manifestovalo vrijeđanjem, pa i fizičkim nasiljem prema osoblju avio-kompanija, 56% Amerikanaca podržava zahtjev da putnici u avionima, vozovima i javnom prevozu nose maske, u odnosu na 24% koji su protiv te obaveze, i 20% koji kažu da nisu ni za ni protiv.

Anketa je rađena od četvrtka do ponedjeljka, neposredno prije nego što je federalni sudija sa Floride ukinuo nacionalnu obavezu nošenja maski u avionima i javnom saobraćaju. Aviokompanije i aerodromi su odmah prestali da traže od putnika da nose zaštitne maske na licu.

Uprava za bezbjednost saobraćaja (TSA) prestala je da sprovodi obavezu nošenja maski, a Sekretarijat za pravosuđe je u utorak objavio da neće uložiti žalbu na odluku, osim ukoliko Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ne zaključe da je nošenje maski u saobraćaju i dalje neophodno.

Anketa pokazuje stranačke podele kada je riječ o stavovima građana. Među demokratama, 80% podržava obavezno nošenje maski u prevozu, a samo 5% se protivi tom zahtjevu. Među republikancima, 45% je protiv obaveznog nošenja maski, 33% je za, a 22% nije opredijeljeno po tom pitanju.

Vicki Pettus, koja se nedavno preselila iz Frankforta (Kentucky) u Clearwater (Florida) da bi bila blizu unuka, kaže da uživa u pogledu na zaliv u Tampi, ali joj se ne dopada "ležerni stav" guvernera Rona DeSantisa, republikanca, o maskama.

Kaže da će nastaviti da nosi masku da bi se zaštitila od koronavirusa, i zaštitila druge starije građane u svojoj penzionerskoj zajednici, a i nosiće je u avionu kada za par nedjelja bude putovala u Kentucky.

"Posebno u avionu, gdje vazduh stalno cirkuliše", kaže 71-godišnja Pettus, nezavisna glasačica koja naginje Demokratskoj partiji. "Mislim da su ljudi stvarno glupi da ne nose maske. Ali - to je njihova odluka, ako žele da se razbole, neka se razbole, ja neću".

Aerodrom O'Hare u Chicagu, 2. juli 2021. (Foto: AP/Nam Y. Huh)
Aerodrom O'Hare u Chicagu, 2. juli 2021. (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Međutim Kriste Lee, koja se bavi prodajom i živi u južnoj Floridi, jedva čeka da sljedećeg meseca putuje avionom bez maske na licu.

"Voljela bih da sam bila u avionu kada su objavili tu odluku", kaže 47-godišnja Lee. "Plesala bih u prolazu između sjedišta."

Podrška većine Amerikanaca obaveznom nošenju maski u javnom prevozu traje iako su strahovanja zbog Covida na jednoj od najnižihih tačaka u protekle dvije godine.

Samo 20% Amerikanaca sada kaže da su veoma zabrinuti da će oni ili neki član porodice biti zaraženi virusom. To je pad u odnosu na 25% koliko je izrazilu veću zabrinutost prije mjesec dana, i u odnosu na 36% iz decembra i januara, kada se brzo širio omicron soj virusa.

Trećina Amerikanaca (33 procenta) sada kaže da su donekle zabrinuti, dok skoro polovina (48 odsto) kaže da ih uopšte ne brine mogućnost da se zaraze koronavirusom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG