Linkovi

Anketa: Polovina republikanskih glasača vjeruje da je Trump "pravedno pobijedio" na izborima


FILE - A supporter of President Donald Trump is seen during a rally in Milwaukee after it was announced that the president had been defeated by Democrat Joe Biden, Nov. 7, 2020.
FILE - A supporter of President Donald Trump is seen during a rally in Milwaukee after it was announced that the president had been defeated by Democrat Joe Biden, Nov. 7, 2020.

Nova anketa pokazuje da skoro polovina američkih republikanskih glasača vjeruje u tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa da je "pravedno pobijedio" demokratskog izazivača, novoizabranog predsjednika Joe Bidena, u trci za ponovno imenovanje.

Trump je gotovo svakodnevno iznosio neutemeljene tvrdnje, da je glasanje i prebrojavanje glasova namješteno protiv njega, i odbio je priznati ishod Bidenu.

Nova anketa javnog mnijenja Reuters/Ipsos objavljena u srijedu, koja je uključivala više od 1300 ljudi, pokazala je da 73 posto ispitanika tvrdi da je Biden pobijedio, dok 5 posto njih misli da je Trump.

Međutim, republikanci su bili skeptični prema ishodu dok su odgovarali na pitanje da li je Biden "pravedno pobijedio".

Pedeset i dva posto republikanaca reklo je da je Trump "pravedno pobijedio", dok samo 29 posto smatra da je to učinio Biden.

Na pitanje zašto tako misle, 68 posto republikanaca izrazilo je zabrinutost da su izbori "namješteni", kao što je Trump tvrdio, dok je samo 16 posto demokrata reklo da je to bio slučaj, kao i trećina nezavisnih.

Prednost Izbornog koledža

Međutim, vodeći mediji u SAD-u izjavili su da je Biden prikupio znatno više od 270 glasova u Izbornom koledžu od 538 članova, a koji je odlučujući na američkim predsjedničkim izborima. Biden takođe ima milionsko vodstvo u nacionalnom glasanju, kao što je imala i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton 2016. godine kad je izgubila od Trumpa u Izbornom koledžu.

Od izbora, Trump je uglavnom izvan pogleda javnosti, ali često se na Twitteru žalio da je prevaren na izborima za drugi mandat i to glasanjem i nepravilnostima pri brojanju glasova. Međutim, Trump je izgubio brojne sudske izazove i nije uspio iznijeti dokaze o široko rasprostranjenoj prevari s glasovima.

Sveukupno, anketa je pokazala da 55 posto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama vjeruje da su izbori "legitimni i tačni", što je za 7 postotnih bodova manje u odnosu na sličnu anketu koja je provedena nedugo nakon izbora 2016. godine.

Dvadeset i osam posto anketiranih posljednjih dana je izjavilo da misli da su izbori "rezultat ilegalnog glasanja ili namještanja izbora", što je 12 bodova više u odnosu na prije četiri godine.

XS
SM
MD
LG