Linkovi

Anketa Pew Foruma: Muslimani sretni u Americi; ne vole al-Qaidu


Džamija u mjestu Bridgeview u Illinoisu
Džamija u mjestu Bridgeview u Illinoisu

Većina je ispitanika izjavila da je nakon 11. rujna 2001. u Americi 'postalo teže biti musliman'. Oko petina ispitanika rekla je da su na aerodromu, prilikom ulaska u zrakoplov bili izdvojeni radi pomnijeg pregleda. No, gotovo polovica američkih muslimana kritična je prema vođama svoje zajednice – smatraju da su oni previše tihi kada je u pitanju kritika islamskog ekstremizma.

U posljednjih deset godina, od terorističkih napada na New York i Washington, u Americi je vladala zabrinutost u vezi mogućeg širenja ekstremizma u domaćoj muslimanskoj populaciji. Međutim, najnovije istraživanje javnog mnijenja – neposredno pred desetu godišnjicu napada – pokazuje da je u američkoj islamskoj zajednici podrška ekstremizmu vrlo slaba.

Istraživačka organizacija The Pew Forum on Religion and Public Life objavila je anketu na Bajram, blagdan koji je kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo nešto više od tisuću američkih muslimana pokazuje da tek jedan posto njih smatra da su samoubilački bombaški napadi i drugo nasilje protiv civila opravdana sredstva borbe protiv neprijatelja islama.

Gregory Smith, koji je proveo anketu, kaže da vrlo malo američkih muslimana podržava ekstremizam: "Uvjerljivo najveći broj ispitanika kaže da se samoubilački napadi u niti jednoj situaciji ne mogu opravdati. Također, kažu da je njihov stav prema al-Qaidi izrazito negativan. Uz to, anketa je ustanovila da su muslimani u Sjedinjenim Državama vrlo zadovoljni. Zadovoljni su položajem njihove zajednice a i podržavaju smjer kojim se zemlja kreće."

U anketi je 81 posto ispitanika reklo da samoubilački napadi nisu nikad opravdani. To je više od dvostruko nego u nekim zemljama Srednjeg istoka – kaže Gregory Smith. Također, dvije trećine američkih muslimana smatra da je moguće da postoji Izrael, a da se istovremeno ispune prava Palestinaca. To je znatno više nego na Srednjem istoku, gdje većina ljudi misli suprotno – pokazuje ovo američko istraživanje.

Također, američki muslimani vole živjeti u svojim zajednicama u Sjedinjenim Državama. Odgovori na pitanja o recikliranju, sportu ili društvenim Internet medijima pokazuju da je muslimanska zajednica vrlo slična širem američkom društvu, čiji je dio.

"Bez obzira na to, ne treba ignorirati činjenicu da ova anketa također pokazuje da muslimani u Sjedinjenim Državama imaju i problema" - kaže Gregory Smith.

Na primjer, većina je ispitanika izjavila da je nakon 11. rujna 2001. u Americi 'postalo teže biti musliman'. Oko petina ispitanika rekla je da su na aerodromu, prilikom ulaska u zrakoplov bili izdvojeni radi pomnijeg pregleda. No, gotovo polovica američkih muslimana kritična je prema vođama svoje zajednice – smatraju da su oni previše tihi kada je u pitanju kritika islamskog ekstremizma.

XS
SM
MD
LG