Linkovi

Anketa: Ekonomisti odbijaju prognoze o recesiji u SAD


Blagajnici obrađuju kupovine u Walmart Supercentru u North Bergenu, New Jersey, 9. februara 2023.
Blagajnici obrađuju kupovine u Walmart Supercentru u North Bergenu, New Jersey, 9. februara 2023.

Većina američkih poslovnih ekonomista očekuje da će američka recesija početi kasnije ove godine nego što su ranije predviđali, nakon što je niz izvještaja ukazao na iznenađujuće otpornu ekonomiju uprkos stalno višim kamatnim stopama.

Pedeset osam posto od 48 ekonomista koji su odgovorili na istraživanje Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju predviđaju recesiju ove godine, isti procenat koji je to rekao u istraživanju NABE u decembru. Ali samo četvrtina misli da će recesija početi do kraja marta, što je polovina udjela koji je to mislio u decembru.

Nalazi, koji odražavaju anketu ekonomista iz preduzeća, trgovinskih udruženja i akademske zajednice, objavljeni su u ponedjeljak.

Trećina ekonomista koji su odgovorili na anketu sada očekuje da će recesija početi u tromjesečju april-juni. Jedna petina misli da će to početi u kvartalu juli-septembar.

Kašnjenje u očekivanjima ekonomista kada će pad početi uslijedilo je nakon niza vladinih izvještaja koji su ukazivali na još uvijek robusnu ekonomiju čak i nakon što su Federalne rezerve podigle kamatne stope osam puta u napornom naporu da uspori rast i obuzda visoku inflaciju .

U januaru su poslodavci dodali više od pola miliona radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti dostigla je 3,4%, što je najniži nivo od 1969. godine.

A prodaja u maloprodajnim objektima i restoranima skočila je 3% u januaru, što je najveći mjesečni porast u skoro dvije godine. To sugerira da se potrošači u cjelini, koji pokreću većinu ekonomskog rasta, i dalje osjećaju finansijski zdravi i spremni da troše.

U isto vrijeme, nekoliko vladinih saopštenja je također pokazalo da je inflacija ponovo porasla u januaru nakon nekoliko mjeseci slabljenja, podstičući strah da će Fed podići svoju referentnu stopu čak i više nego što se ranije očekivalo. Kada Fed podigne svoju ključnu stopu, to obično dovodi do skupljih hipoteka, auto kredita i kreditnih kartica. Rastu i kamate na poslovne kredite.

Pojačani krediti tada mogu oslabiti ekonomiju, pa čak i uzrokovati recesiju. Ekonomsko istraživanje objavljeno u petak pokazalo je da Fed nikada nije uspio smanjiti inflaciju sa visokih nivoa koje je nedavno dostigao, a da nije izazvao recesiju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG