Linkovi

Teroristički napad na američku ambasadu u Ankari


Turkey US Explosion
Najmanje jedna osoba i napadač su poginuli u samoubilačkom napadu na kompleks američke ambasade u Ankari, Turska.

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad, koji se dogodio oko jedan poslijepodne po lokalnom vremenu, medjutim, turski ministar unutrašnjih poslova je izjavio da preliminarne informacije policije ukazuju na to da se radi o bombašu u vezi s domaćom ljevičarskom militantnom grupom.

Američka ambasada je locirana u srcu Ankare. Turski mediji izvještavaju da se napadač digao u zrak u blizini rendgen mašine na ulazu u ambasadu, kada je ubijen i turski čuvar , uposlenik ambasade, na ulazu u kompleks.Jedan turski novinar je ozbiljnije ranjen u ovom napadu. Američki ambasador James Jeffrey, koji je služio u Turskoj na položaju od 2008 do 2010. godine, je izjavio kako se vjeruje da je napadač bio član Fronta Revolucionarne Narodne Oslobodilačke partije, što je grupa koja je i ranije napadala američke objekte u Turskoj.

U medjuvremenu je američki podpredsjednik Joe Biden stigao u Njemačku, u trodnevni posjet Evropi, za koji se očekuje da se prvenstveno fokusira na rat u Syriji.

Gospodin Biden se već sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel , nazvavši Njemačku ključnim partnerom Sjedinjenih Država, i naglasio važnost transatlantskih partnera Washingtona. Gospodja Merkel je izrazila šokiranost vijestima o napadu na američku ambasadu u Ankari, i izrazila sućut za žrtve i njihove obitelji. Podpredsjednik Biden je rekao da se očigledno radilo o terorističkom napadu, i naglasio da postoji tijesna protu teroristička suradnja izmedju Njemačke i Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG