Linkovi

Angelina Jolie: Moramo poslati poruku svijetu da nije sramota biti preživjeli seksualnog nasilja, već da se toga treba stidjeti počinitelj


Danas je u Londonu otvorena konferencija posvećena borbi za okončanje seksualnog nasilja kao oružja u ratu, na kojem su se okupljenima obratili slavna američka glumica Angelina Jolie, i domaćin konferencije , britanski ministar vanjskih poslova, William Hague:

Angelina Jolie je rekla kako je moguće okončati upotrebu silovanja kao oružja, i dodala:

To da je silovanje neizbježan dio oružanog sukoba je samo mit. Nema ničeg neizbježnog oko toga. To je oružje rata kojem su cilj civili. To nema nikakve veze sa seksom, to je izražavanje moći.

Britanski ministar vanjskih poslova Hague je kazao da je ovaj summit šansa da se to ispravi:

Imamo sjajnu priliku u ovih nekoliko dana da započnemo promjenu tako da se , vrijednim radom i odlučnošću, u narednih nekoliko godina, silovanje u potpunosti ukloni iz arsenala okrutnog oružja koje se koristi u ratu.
Otvorenje summita u Londonu
Otvorenje summita u Londonu

Jolie, koja je svoj film U zemlji krvi i meda posvetila upravo toj temi, kaže:

Moramo poslati poruku svijetu da nije sramota biti preživjeli seksualnog nasilja, već da se toga treba stidjeti počinitelj. Moramo suradjivati na novi način, bez presedana, mimo granica i religija, moramo okupiti vlade i sve ljude da se zajedno izborimo protiv toga. Tako ćemo okončati korištenje silovanja kao ratnog oružja zauvijek. Mi to možemo.

Angelina Jolie je nedavno posjetila, zajedno s ministrom Hagueom, jednu sigurnu kuću za zlostavljane žene u Zenici. Tamo se izmedjuostaloga srela s žrtvom inicijala ZKM, koja je imala 28 godina kada je počeo rat u BiH. U Foči ju je silovao njen susjed, Srbin. Ona je kazala da ju je napadač silovao pred cijelom obitelji, uklučujući muža. Nakon mučenja i silovanja, svu joj je porodicu pobio. Govori da bi bila sretnija da je i nju ubio.

Prošle je godine britanska nevladina organizacija CARE International otvorila kampanju u zemljama Balkana pod nazivom Budi muškarac - nemoj biti siledžija , kojom se promovira jednakost spolova i borba protiv seksualnog nasilja. Saša Ostojić je jedan od koordinatora kampanje u BiH i on govori;

Otac mi je govorio: Zar nisi dovoljno muškarac? Što će ti taj program? Bilo mi je teško da se nosim s njegovim pritiskom i svim tim pitanjima - imao sam tek 16 godina i bio sam vrlo zbunjen. Zaista - treba li mi taj projekat? No, sada znam da sam se morao uključiti, u ovaj program ili neki sličan, što mi je omogućilo da konačno postanem samouvjeren, da postanem to što jesam.

Lejla Damon je rodjena na Božić 1992 godine u sarajevskoj bolnici. Rodjena je nakon što su joj majku nebrojeno puta silovali srpski vojnici je jednom logoru. Ona nije željela vidjeti svoje dijete, govoreći da će je udaviti ako joj ga daju, nije joj htjela dati ime.

Lejlu je usvojio jedan bračni par iz Britanije.

Lejla Damon kaže da razumije svoju biološku majku:

Na izvjestan način mogu razumjeti njene razloge što me je dala na usvajanje, što me nije željela, jer, bila je bijesna, prošla je kroz strašne trenutke. Ne mogu ni zamisliti kroz šta je prošla ... Mislim da je samo 12 počinitelja takvih zločina u BiH završilo na sudu. I to je priča moje majke - taj osjećaj nepravde, i da se ništa nije učinilo da joj se pomogne.

Summit u Londonu traje 4 dana.
XS
SM
MD
LG