Linkovi

Medicina: Kako spriječiti pucanje aorte?


Medicina: Kako spriječiti pucanje aorte?
Medicina: Kako spriječiti pucanje aorte?

Glavni rizični faktor za prskanje aorte je starost, ali i krvni pritisak, te velika debljina

Američko Udruženje za srčana oboljenja je izvijestilo da je smrtnost uzročena srčanim oboljenjima , pala za gotovo 30 posto od ranih 90 tih do danas. Ipak, oboljenja srca i dalje su jedan od glavnih ubioca u Sjedinjenim Državama. Od takve bolesti je prošle nedjelje umro i Richard Holbrooke, poznati američki diplomata.

Aorta je najveća arterija u organizmu. Ona se proteže od srca do stomaka, i prenosi krv u druge arterije i organe. Zdrave arterije su glatke, i elastične, no slaboj arteriji krv koja njome protječe, može izazvati njeno prskanje. Šanse da se to preživi su vrlo slabe. Gotovo da nema nikakvih simptoma koji tome prethode, a čak ako se medicinska pomoć odmah pruži, vrlo mali broj ljudi preživi prskanje aorte. Jedan od rizičnih faktora je starost, Doktor Richard Rubin , glavni kardiolog u bolnici Sibley u Washingtonu, objašnjava:

Kako starimo, aorta postaje sve krtija. Sile poput visokog pritiska i artero sklerotičnih naslaga oslabljuje zidove aorte, i u jednom trenutku, ako je pritisak prejak, ona puca.

Na ovo utječu i drugi faktori, kao što je pretjerana debljina, ili iznenadna navala energije.

Posebno su opasni iznenadni pritisci, kao čišćenje snijega, ili micanje velikog namještaja, kada se jako napinjete, moguće je da pritisak nenormalno skoči, i to može pocijepati aortu,kaže doktor Rubin.

Aneurizmi se mogu otkriti rendgenom, eko-kardiogramom, MRI-jem, ili CT skeniranjem. Tako je doktor otkrio aneurizam kod pacijenta Kevina Healeya, prije dvije godine:

Uradio mi je ekogram, i primijetio neregularnosti u veličini srca. Potom je uradio skeniranje CT i vidio da ima aneurizam na aorti.

Doktori su potom poravili Healeyev aneurizam, medjutim, kako kaže doktor Rubin, kada takav aneurizam iznenada prsne, vrlo je malo vremena izmedju života i smrti.

Kada se to dogodi, volumen krvi u tijelu se sav slije u grudni koš, ili u trbušnu šupljinu, i to je opasno po život. Krv počne curiti gdje ne treba, pritisak pada, a pošto vitalni organi ne dobijaju dovoljnu količinu krvi, ubrzo kolabiraju., objašnjava doktor Rubin.

Doktori takav aneurizam mogu spriječiti dodajući krvi sud iz drugog dijela tijela, ili vještački. Neki doktori u Australiji aneurizam rješavaju operacijom, kakvu objašnjava doktor Tony Grabs, iz Sydneya:

Izuzetno napredovanje u dizajnu, tehnologiji, i slično, nam je omogućilo da operaciju napravimo s dva mala reza u preponama, i malim rezom na ruci, kako prilazimo arterijama. To je revolucionaran način, i mijenja tracinionalni pristup liječenju aneurizma.

Iako je starost važan faktor, doktori upozoravaju da kolesterol, krvni pritisak i težina igraju veliku ulogu u zdravlju aorte.

XS
SM
MD
LG