Linkovi

Andy Warhol, kroz svoju umjetnosti, i dalje živi


Andy Warhol sa svojim djelima nazvanim Sjene
Andy Warhol sa svojim djelima nazvanim Sjene

Andy Warhol je umro 1987 u 58 oj godini života. Ali njegove slike još uvijek žive svuda oko nas.

Jednom od najpoznatijih američkih umjetnika 20 og vijeka, Andyju Warholu, se odaje priznanje sa dvije nove izložbe u centru Washingtona. Warhol je umro 1987, ali njegova djela I dalje žive. Ove dvije nove izložbe nam daju nove detalje o ovom umjetniku I njegovom radu.

Američki umjetnik Andy Warhol je najpoznatiji po svojim ikonskim slikama iz pop kulture, kao što su konzerve supe kompanije Campbell, kao I portreti poznatih osoba, kao Marily Monroe I kineskog lidera Mao Zedonga. Iako je Warhol bio prisutan svugdje u medijima, on je ipak mnogima bio misterija. Sada, dvije izložbe ovdje u Washingtonu, nam predstavljaju stranu ovog umjetnika koja je manje poznata. Molly Donovan je kustosica izložbe u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji.

40% ovih djela nikada prije nije bilo izloženo u javnosti. Stoga je ovo zaista svjež pogled na umjetnika kao što je Warhol koji je, kako se čini, bio prisutan svugdje I koga svi znamo, ali tu su sada nove informacije o njemu I nova djela koja nismo vidjeli, kaže Molly Donovan.

Izložba nazvana Warhol Headlines u Nacionalnoj galeriji je prva izložba koja u cjelosti istražuje Warholovu opsjednutost sa vijestima, osobito tabloidima, koja je trajala tokom cijele njegove karijere. Na izložbi je predstavljeno oko 80 djela, među kojima je I njegovo prvo djelo na platnu s početka 60 tih godina nazvano A Boy for Meg. Ta vijest se odnosila na princezu Margaret, preminulu sestru britanske kraljice Elizabethe. Molly Donovan kaže da je Warhol na medije gledao kao na površinu u kojoj je vidio odraz, ogledalo sebe I drugih.

Andy Warhol Sjene u muzeju Hirshorn u Washingtonu
Andy Warhol Sjene u muzeju Hirshorn u Washingtonu

Mislim da bi I sam Warhol želio da smo mi više svjesni medijskih izvora koje pratimo, želio je pokazati da nam vijesti dolaze iz medijskih izvora sasvim namjerno kao informacije za koje oni znaju da ćemo mi pratiti. Mislim da je Warhol želio skrenuti pažnju na našu vlastitu ulogu kao potrošača vijesti, kaže Molly Donovan.

Druga izložba nazvana Andy Warhol Shadows u muzeju Hirshorn također predstavlja djela koja su manje poznata. Warhol je ta djela stvorio u posljednjoj deceniji svog života. Ovdje su po prvi put zajedno izložena 102 ručno naslikana platna sa svilom. Evelyn Hankins je jedna od kustosica u muzeju Hirshorn.

Mislim da će ova kolekcija Shadows, odnosno Sjene, iznenaditi mnoge posjetitelje. Warhol je naravno najpoznatiji po svojoj upotrebi slika iz masovnih medija, od reklama do portreta slavnih. Ali ovdje imamo djelo koje je dugačko 137 metara I koje se sastoji samo od sjena koje su apstraktne. Ono što je važno spomenuti vezano za sjene, osim njihove veličine, je da su one početak Warholove faze apstraktnih slika koje će trajati do kraja njegove karijere, kaže Evelyn Hankins.

Ručno naslikana platna inspirirana svjetskim vijestima
Ručno naslikana platna inspirirana svjetskim vijestima

Posjetitelji će sami na svoj način procijeniti ova djela. Kustosi muzeja pretpostavljaju da je Warhol ismijavao apstraktne umjetnike koji su na scenu izašli prije njega, ali da se, 20 godina kasnije, I sam okrenuo apstraktnoj umjetnosti, ali u vlastitim uvjetima.

Mogu reći da je on bio jedan od najvažnijih umjetnika 20 og vijeka. Iako je on učinio da to sve izgleda spontano, uz igru I nenamjerno, to je ipak sve bilo veoma proračunato, on je bio izuzetan talenat, kaže Molly Donovan.

Andy Warhol je umro 1987 u 58 oj godini života. Ali njegove slike još uvijek žive svuda oko nas.

XS
SM
MD
LG