Linkovi

Kurti odlaže primjenu kazni za 48 sati na zahtjev SAD


Arhiva: Jedna od rundi dijaloga Kosova i Srbije u Briselu (Foto: Reuters/EBS)
Arhiva: Jedna od rundi dijaloga Kosova i Srbije u Briselu (Foto: Reuters/EBS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da će primjena odluke o kažnjavanju vlasnika vozila sa tablicama izdatim u Srbiji biti odložena za 48 sati.

Kosovski premijer potvrdno je odgovorio na objavu američkog ambasadora Džefrija Hovenijera kojom je tražio dvodnevno odlaganje primjene odluke kosovskih vlasti.

"Sjedinjene Države zabrinute su zbog toga što lideri Kosova i Srbije nisu postigli dogovor. Od Vlade Kosova tražili smo da na 48 sati odloži odluku o kažnjavanju kako bi Evropska unija i Sjedinjene Države omogućile dalja angažovanje strana u pronalaženju rješenja", napisao je Hovenijer na društvenoj mreži Tviter.

Kosovski premijer uzvratio je da prihvata taj zahtjev.

"Zahvalan sam ambasadoru Hovenijeru na posvećenosti i angažmanu. Prihvatam njegov zahtjev za 48-satnim odlaganjem izricanja kazni za nedozvoljene ‘KM’i druge registarske oznake na automobilima. Srećan sam što ću raditi sa SAD-om i Evropskom unijom na pronalaženju rješenja u naredna dva dana", napisao je Kurti na Tviteru.

Prethodno su Sjedinjene Države saopštile da su razočarane što lideri Kosova i Srbije, sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom, nisu uspjeli da dogovore rešenje aktuelne krize na Kosovu.

Najviši državnici Kosova i Srbije, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, sastali su se u ponedeljak u Briselu, sa šefom diplomatije EU i specijalnim izaslanikom za dijalog dvije strane Miroslavom Lajčakom - u okviru trilateralnog i odvojenih sastanaka, koje je sazvala EU u pokušaju da se spriječe eskalacija i tenzije na terenu.

Učesnici razgovora, međutim, nisu postigli nikakav dogovor.

Kao odgovorne za to Borelj je označio obje strane, napomenuvši i da kosovski premijer nije prihvatio prijedlog Evropske unije za ublažavanje napetosti.

Pozivamo premijera Kurtija da sarađuje sa visokim predstavnikom EU Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis”, istakao je u saopštenju portparol State Departmenta Ned Prajs.

Prema njegovim riječima, biće potrebni ustupci premijera Kurtija i predsjednika Vučića, kako ne bi bile ugrožene decenije teško stečenog mira - u ionako krhkom regionu.

Pridružujemo se pozivima Evropske unije u pozivima Kosovu da odmah obustavi sve planirane mjere koje bi ojačale napetosti - uključujući i kazne za vozila. Obje strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rješenja”, poručio je Ned Price.

Vogel: Dijalog koji je stalno potrebno krpiti - neodrživ

Analizirajući neuspjeh koji je obilježio razgovore u Briselu Tobi Vogel, stručnjak briselskog nevladinog Saveta za politiku demokratizacije, izjavio je da bi medijator u dijalogu trebalo da razmotri kako da pospješi efikasnost procesa.

Evropska unija treba da se zapita šta može učiniti da pregovori pređu u fazu kada se razmatraju najteža pitanja – suverenitet i priznanje”, ocijenio je za Glas Amerike Vogel.

Spor Kosova i Srbije u vezi sa registarskim tablicama u regionu izaziva zebnju zbog moguće eskalacije tenzija, pošto je na sjeveru Kosovu u utorak trebalo da počne kažnjavanje vlasnika vozila sa tablicama izdatim u Srbiji, u okviru primjene odluke zbog koje su tamošnji Srbi napustili sve kosovske institucije – izuzev parlamenta.

Jasno je da je premijer Kurti izgubio strpljenje sa procesom koji svakih nekoliko mjeseci upada u krizu koju Evropska unija zakrpi privremenim sporazumom. Međutim, izgleda da takav proces nikada ne dotiče fundamentalna pitanja na koja dijalog treba da odgovori”, smatra Tobi Vogel u svom osvrtu.

Inače, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, nakon neuspjele runde razgovora, ukazao je da takav epilog navodi da treba izvući zaključke o načinu na koji se vodi proces pregovora dvije strane.

Tobi Vogel primjećuje da se najvjerovatnije radi o vrsti kritike ili prijetnje koja, međutim, prema njegovom viđenju - nema osnove.

Evropska unija nema adut u rukavu dok dijalog za Kosovo, ako se ne vodi o za njega suštinskim pitanjima, nema vrijednost”, smatra briselski analitičar.

Takođe, Vogel smatra da je okrivljujući prevashodno kosovsku stranu – Borelj sam sebi značajno otežao posao.

Mislim da se premijer Kurti kockao i da je bio neposredna prepreka za još jedno privremeno rješenje. Ali, kao što je sam Borelj jasno rekao, proces koji doživljava krizu na svakih nekoliko mjeseci i koji je potrebno krpiti – je neodrživ”, ustvrdio je stručnjak briselskog Savjeta za politiku demokratizacije.

Prema njegovom uvjerenju, tvrdoglavost kosovskog premijera Kurtija je simptom neuspjelog procesa – a ne uzrok njegovog neuspjeha.

I to je nešto o čemu bi trebalo da razmišlja Evropska unija – umjesto samo da krivi jednu stranu. Mislim da je ovo opasan trenutak kada bi nasilje moglo biti od koristi i Vučiću i Kurtiju”, zaključuje za Glas Amerike briselski stručnjak Tobi Vogel.

Inače, Policija Kosova trebalo je od utorka u osam ujutru da počne da kažnjava vlasnike vozila sa sjevera Kosova sa tablicama kosovskih gradova izdatim u Srbiji.

Vučić i Kurti u Briselu sa Boreljom i Lajčakom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

To podrazumijeva izricanje novčanih kazni vozačima u iznosu od 150 eura, što bi trebalo da traje do 21. januara 2023.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa, prema kosovskim zakonima, nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 opomena.

XS
SM
MD
LG