Linkovi

Amnesty International: Sve više zemalja vodi pravedne sudske procese


Odvjetnik Amnesty International T. Kumar kaže da nitko ne bi smio biti iznad zakona
Odvjetnik Amnesty International T. Kumar kaže da nitko ne bi smio biti iznad zakona

Amnesty International, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, je jučer objavila godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, navodeći da je u stanju ljudskih prava u svijetu bilo mnogo padova, ali i nešto napredaka, posebno u svijetu pravosudja.

Tako se navodi da je po prvi puta medjunarodni krivični sud izdao jednu potjernicu za trenutnim čelnikom države. Radi se o sudanskom predsjedniku Omaru al Bashiru, koji je usprkos medjunarodnoj optužnici , na slobodi, i čak je nadavno ponovno izabran za predsjednika. Odvjetnik Amnestyja , T. Kumar, kaže medjutim, da je poruka svijeta jasna:

Izdat je nalog za hapšenjem aktivnog šefa države, što je samo po sebi izuzetan korak.

Prošloga januara Bosna i Hercegovina je objavila optužnice za genocid u Srebrenici, gdje su srpske snage 1995. ubile oko 8 hiljada Muslimana u području koje je navodno bila zona zaštićena snagama UN-a. A prošloga mjeseca Argentina je osudila svog posljednjeg vojnog diktatora, Reynaloda Bignonea na 25 godina zatvora za zločine počinjene tijekom njegove vojne vladavine, prije kojih 30 godina.

Pravosudni sistemi u mnogim državama preuzimaju pravdu u svoje ruke, kako i treba, i sude vlastitim predsjednicima, ne iz političkih razloga, nego da se zadovolji pravda.

Ipak, naglašuje T. Kumar, medjunarodna zajednica i njeni lideri su doživjeli i mnoge neuspjehe. Nakon 22 dana sukoba u Gazi i na jugu Izraela, vrlo je malo interesa da se istraže mogući počinjeni ratni zločini. Još jedan uznemirujući slučaj je u 400 strana opsežnom izvještaju Amnesty-ja: slučaj nekoliko stotina stanovnika Sri Lanke uhvaćenih u vatreni pojas izmedju Tamilskih Tigrova u povlačenju, i vojnika Sri Lanke koji su napredovali. Amnesty navodi da je najmanje 7 hiljada ljudi ubijeno. Ove je nedjelje vlada Sri Lanke ponovno kazala zvaničnicma UNa da nema potrebe za istragom.
Kumar i drugi aktivisti za ljudska prava pozivaju američke i druge svjetske lidere da potpišu uvažavanje Medjunarodnog Krivičnog Suda.

Oni se boje da će možda neki od njihovih zvaničnika biti optuženi, ili uhapšeni. No mnogo je važnije da nitko nije iznad zakona. Ako su vaši zvaničnici umiješani, onda im se mora suditi...govori Kumar.

Ovogodišnji izvještaj Amnesty International-a navodi slučajeve uobičajenih mučenja i grubog tretmana u više od 100 zemalja svijeta.


XS
SM
MD
LG