Linkovi

Amnesty International traži istragu protiv Richarda Cheneya


Članovi organizacije "World Can't Wait" inscenirali su simultano potapljanje na jednom od svojih prosvjeda
Članovi organizacije "World Can't Wait" inscenirali su simultano potapljanje na jednom od svojih prosvjeda

Tom Parker: "Znamo da je Cheney bio jedan od glavnih autora prakse da se koriste oštre istražne metode u ispitivanju osumnjičenika za terorizam. Te metode se smatraju torturom, mučenjem – koje zabranjuje i američki zakon a i međunarodno pravo. Prema tome, Cheney je sudjelovao u aktivnosti koja je protivna zakonu i zato mora biti kažnjen."

Organizacija Amnesty International pozvala je američko Ministarstvo pravosuđa da pokrene istragu protiv bivšeg dopredsjednika Sjedinjenih Država Richarda Cheneya zbog njegove uloge u dopuštanju simuliranog potapljanja – istražne metode kojoj su bili podvrgnuti neki od osumnjičenika za terorizam uhvaćeni u Afganistanu i drugim stranim zemljama. Ovu metodu mnogi smatraju mučenjem koje je zabranjeno međunarodnim pravom.

Ispred Ministarstva pravosuđa u Washingtonu prosvjednici u narandžastim zatvoreničkim odorama, kakve se nose u Guantanamu, pozivaju na istragu bivšeg dopredsjednika Richarda Cheneya. Oni tvrde da je Cheney imao glavnu ulogu u dopuštanju simultanog potapljanja i drugih istražnih metoda koje Amnesty International smatra torturom.

Tom Parker, jedan od čelnih ljudi u američkom ogranku Amnesty Internationala, objašnjava stajalište njegove organizacije: "Znamo da je Cheney bio jedan od glavnih autora prakse da se koriste oštre istražne metode u ispitivanju osumnjičenika za terorizam. Te metode se smatraju torturom, mučenjem – koje zabranjuje i američki zakon a i međunarodno pravo. Prema tome, Cheney je sudjelovao u aktivnosti koja je protivna zakonu i zato mora biti kažnjen."

Prosvjed u Washingtonu koincidira s objavljivanjem Cheneyevih memoara i nizom njegovih televizijskih intervjua u kojima je bivši dopredsjednik rekao da ne žali što je dao zeleno svjetlo za korištenje oštrih istražnih metoda. Cheney je rekao da su one bile primijenjene u malom broju slučajeva. Uz to, oštre istražne metode – rekao je Cheney – koristile su se da bi se spriječili novi teroristički napadi na Ameriku.

U intervjuu za mrežu NBC Richard Cheney je rekao: "Na primjer, imate pred sobom Khalida Sheikha Mohammada, čovjeka koji je priznao da je on organizirao napade od 11. rujna, u kojima je poginulo oko tri tisuće ljudi. Mi u to vrijeme nismo mnogo znali o al-Qaidi. Morali smo saznati, i to od njega. Nakon što smo iskoristili sve druge istražne postupke i metode, podvrgnuli smo ga ovim oštrijima."

Richard Cheney je rekao da on smatra da se u obrani zemlje treba koristiti i takva – kako je rekao – kontroverzna praksa. Dodao je da je simultano potapljanje bilo pomno nadzirano i da su – zahvaljujući toj metodi – dobivene korisne informacije: "Moramo biti svjesni da se u borbi protiv terorista nekada moraju poduzeti mjere koje možda i neće biti popularne. Činjenica je da je ova metoda polučila rezultat. Saznali smo korisne informacije i Amerika je bila sigurna od terorizma."

Tom Parker iz Amnesty Internationala kaže da ne očekuje da će administracija predsjednika Baracka Obame pokrenuti istragu protiv Cheneya. Međutim, kaznena djela poput ratnih zločina – kako je Parker rekao – ne zastarijevaju: "U sadašnjoj političkoj klimi, ne očekujemo mnogo. Ali, ovo neće nestati. Što se o ovome svemu bude više pisalo i govorilo – kroz memoare i u drugim oblicima – to će biti više dokaza. Jednog dana, okolnosti će možda biti drugačije, i možda će istraga biti pokrenuta."

Tom Parker tvrdi da su Richard Cheney i drugi visoki dužnosnici administracije Georgea Busha odgovorni za definiranje politike koja je 'institucionalizirala torturu i arbitrarno zatočenje' osumnjičenika za terorizam. Ministarstvo pravosuđa nije željelo komentirati prosvjed Amnesty Internationala pred svojom zgradom u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG