Linkovi

Amnesty International suspenduje operacije u Indiji


protest against farm bills
protest against farm bills

Amnesty International kaže da zaustavlja svoje poslovanje u Indiji nakon što je vlada zamrznula njihove bankovne račune. Skupina kaže da je akcija bila dio "neprestanog lova na vještice organizacija za ljudska prava".

U izjavi od utorka, Amnesty je rekao da je prisiljen otpustiti svoje osoblje u Indiji i "pauzirati sve svoje kampanje i istraživački rad" nakon što je saznao da su njezini računi zamrznuti zbog optužbi za financijske nepravilnosti. Optužbe su nazvali neutemeljenim, rekavši da jsu poštivani svi indijski zakoni.

Vlada nije komentirala razvoj događaja, ali je u prošlosti rekla da nadzorni organ za zaštitu prava istražuje zbog navodnog kršenja indijskih zakona u vezi sa stranim financiranjem.

Amnesty je rekao da je na meti jer traži odgovornost za kršenje ljudskih prava u zemlji.

"Nastavak razbijanja Amnesty International Indije tijekom posljednje dvije godine i potpuno zamrzavanje bankovnih računa nije slučajno", rekao je Avinash Kumar, izvršni direktor Amnesty International India.

U dva nedavna izvještaja Amnesty je tvrdio da je policija u New Delhiju počinila kršenja ljudskih prava tijekom smrtonosnih hindu-muslimanskih nereda koji su u februaru potresli glavni grad Indije.

Punjab Farmers strike in India
Punjab Farmers strike in India

Skupina je također pozvala vladu da pusti političke čelnike, aktiviste i novinare zatočene u indijskom Kašmiru nakon ukidanja posebnog statusa područja u avgustu prošle godine.

Ovo nije prvi put da grupa vidi svoje financije na čekanju.

2018. godine, bankovni računi Amnestyja u Indiji zamrznuti su nakon racije jedinice za financijski kriminal. Sudski nalog je kasnije vratio pristup. Iduće godine ponovno su izvršeni pretresi Amnestyjevih ureda.

Skupina je također optužena za pobunu 2016. godine, ali je sud kasnije naložio da se optužbe povuku.

"Za pokret koji nije učinio ništa osim što je podigao glas protiv nepravde, ovaj najnoviji napad liči na smrzavanje neslaganja", rekao je Kumar u izjavi.

Najava Amnestyja dolazi dok kritičari optužuju vladu premijera Narendre Modija da postaje sve netolerantnija prema kritikama.

Oporbeni zastupnik, Shashi Tharoor, rekao je da će izlazak Amnestyja naštetiti zemlji, tweetujući: "Indijski status liberalne demokracije sa slobodnim institucijama, uključujući medije i organizacije civilnog društva, činio je velik dio njezine meke moći u svijetu. Ovakve akcije podrivaju našu reputaciju demokracije i narušavaju našu meku moć."

Sumnja u međunarodne organizacije, posebno skupine za ljudska prava, nije novost u Indiji. 2009. godine, kada je Indijom vladala druga stranka, Amnesty je privremeno zaustavio svoje poslovanje u zemlji, rekavši da je odbijena dozvola za primanje sredstava iz inozemstva. Modijeva vlada nedavno je usvojila zakon kojim se ograničava uporaba inozemnog novca od strane takvih skupina.

XS
SM
MD
LG