Linkovi

Irak: Ponovo se razbuktalo sektaško nasilje


"Nasilje nad sunitima je, kako izgleda, osveta, odmazda za zločine koje čine militanti Islamske države. U osnovi, to je tretiranje svih sunita kao pristalica Islamske države."

Strah od novog vala sektaškog nasilja u Iraku, u područjima u kojima su šiiti većinsko stanovništvo je opravdan konstatuje se u nedavno objavljenom izvještaju Amnesty Internationala. Suniti su na tim prostorima izloženi zlostavljanju, odvođenjima, torturama i egzekucijama koje vrše pripadnici oružanih grupa šiitskih milicija. Ključni motiv takvog odnosa iračkih šiita prema sunitskom stanovništvu je, kako se procjenjuje, osveta za brutalne akcije sunita, militanata Islamske države u sjevernim i centralnim područjima Iraka.

Borci Mahdi armije, najbolje organizirane i naoružane šiitske milicije, te druge manje grupe, dio su snaga koje se uz, oružane grupacije iračkih Kurda i jedinice iračke armije, bore protiv daljeg nadiranja militanata Islamske države. Krupna mrlja na tom otporu su, kako se navodi i u izvještaju Amnesty Internationala, zločini prema sunitima u mnogim dijelovima Iraka sa većinskim šiitskim stanovništvom.

Donatella Rovera, predstavnica Amnesty Internationala ističe:

"Nasilje nad sunitima je, kako izgleda, osveta, odmazda za zločine koje čine militanti Islamske države. U osnovi, to je tretiranje svih sunita kao pristalica Islamske države."

Prema izvještaju Amnesty Internationala pripadnici šiitskih milicija ubili su na desetine sunita, civila u Bagdadu, Samari i Kirkuku. Na drugim prostorima nađene su, kako se navodi, na stotine tijela vezanih ruku i ubijenih metkom u potiljak, na načinu egzekucije sada vrlo česte u Iraku.

U posljednja, tri četiri mjeseca šiitske milicije su značajno ojačale, i brojno i oružano, kaže predstavnica Amnesty Internationala i dodaje:

"Iračka vlast ne čini apsolutno ništa da ih kontrolira. Upravo je suprotno. U situaciji u kojoj su mnoge jedinice iračke amije napustile položaje i baze na svjeveru Iraka, iračka vlast podstiče i ohrabuje šiitske milicije da se bore protiv militanata ISIS-a."

Sadašnji irački premijer Heider al-Abadi, šiit inače, najavio je oštro suprotstavljanje i obuzdavanje sektaških podjela u Iraku. Njegovom prethodniku Nouriju al-Malikiju, takođe šiitu, mnogi pripisuju odgvornost za podsticanje tenzija između šiita i sunita. Prema procjenama Ujedinjenih naroda samo u septembru ove godine preko hiljadu osoba je poginulo u nasilju koje se dešavalo na područjima koja nisu pod kontrolom ISIS-a.

Brutalnost militanata Islamske države i nasilje pripadnika šiitskih milicija su ponovo surova relanost Iraka, ocjenjuje Donatella Rovera:

"Nivo sektašskog nasilja sada je veći od onog najgoreg od prije šest, sedam godina."

Tih godina, 2006. i 2007. uticajni irački klerici uspjeli su sektaški haos staviti pod kontrolu, ističe Afzal Ashraf, analitičar londonskog Kraljevskog instituta:

"Osnovni razlog što je tadašnje sektaško nasilje okončano je što je ajatolah Sistani, vrhovni vjerski lider iračkih šiita shvatio da to nije u interesu šiita, da nije u interesu Iraka. Procijenio je da je smirivanje sektaških tenzija put da šiiti mnogo više ojačaju."

Militanti Islamske države su najveća neposredna prijetnja opstanku Iraka kao države i stabilnosti tog regiona. Druga, za sada mnogo manja opasnost po iračku budućnost je ponovo razbukatalo sektaško nasilje.

Irak: Ponovo razbuktano sektaško nasilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG