Linkovi

Amnesty International: Moćne vlade 'iznad zakona' po pitanju ljudskih prava


Privremeni tajnik Amnesty Internationala Claudio Cordone prilikom objavljivanja izvješća
Privremeni tajnik Amnesty Internationala Claudio Cordone prilikom objavljivanja izvješća

U poglavlju o Hrvatskoj ističe se da je učinjen mali napredak u sudskom procesuiranju ratnih zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije nad Srbima i drugim manjinama

Amnesty International, organizacija koja prati stanje ljudskih prava u svijetu, objavila je da najmoćnije vlade svijeta nisu istraživale zločine protiv čovječanstva te da poduzimaju akcije samo kad je to u njihovom interesu. U danas objavljenom izvješću o stanju ljudskih prava za 2010. godinu ocjenjuje se da su se mnoge zemlje ponašale kao da su iznad zakona uključujući Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države.

U poglavlju o Hrvatskoj ističe se da je učinjen mali napredak u sudskom procesuiranju ratnih zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije nad Srbima i drugim manjinama. Hrvatsku se proziva zbog nedovoljne suradnje s Haškim tribunalom kad su u pitanju vojni dokumenti iz operacije Oluja 1995. godine. U izvješću se navodi das u i glavni haaški tužitelj i Povjerenstvo UN-a za ljudska prava prijavili da Hrvatska nije ispunila obveze prema Tirbunalu, odnosno da u den Haag nije poslana vojna dokumentacija povezana s operacijom Oluja. “Unatoč priopćenjima vladinih predstavnika o spremnosti i voljnosti hrvatske Vlade da surađuje s haškim Tribunalom, potraga za tom dokumentacijom, odnosno topničkim dnevnicima, i dalje ne daje nikakve rezultate” - navodi Amnesty International.

Govoreći o Sjedinjenim Državama, Amnesty International navodi da je administracija predsjednika Obame obećala popraviti položaj osumnjičenika za terorizam u Sjedinjenim Državama i u zatvoreničkim centrima, ali da to obećanje nije ispunila. Isto tako, premda je obećano zatvaranje zatvoreničkog centra u Guantanamu u njemu se još nalazi 118 osumnjičenika za terorizam, podsjeća Amnesty International.

XS
SM
MD
LG