Linkovi

Amnesty International kritizira EU zbog deportacije Roma na Kosovo


Roma children play near the lead polluted Trepca industrial complex in the makeshift camp of Zitkovce, near Kosovska Mitrovica, Kosovo (File Photo - 04 Apr 2004)
Roma children play near the lead polluted Trepca industrial complex in the makeshift camp of Zitkovce, near Kosovska Mitrovica, Kosovo (File Photo - 04 Apr 2004)

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže da Rome s Kosova u njihovoj domovini dočekuju 'nasilje i diskriminacija'

Amnesty International, organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava širom svijeta, kritizira europske države zbog deportacije Roma s Kosova. Amnesty International tvrdi da Rome s Kosova u njihovoj domovini dočekuju 'nasilje i diskriminacija'.

David Diaz-Jogeix s odjela Amnesty Internationala za Europu i Aziju kaže da Romi na Kosovu nemaju pristup najosnovnijim državnim službama: "Deportirani nemaju pristup državnim ustanovama koje bi im trebale izdati osobne isprave. Posljedica toga je onda i neadekvatan pristup zdravstvenoj službi i bolnicama općenito. Diskriminirani su i kada je u pitanju dodjela stana ili zapošljavanje."

Kosovski Romi su Kosovo napustili većinom prije desetak godina, za vrijeme ili nakon rata. Europske vlade vrše pritisak na Prištinu da prihvati svoje građane. Do sada je na Kosovo deportirano oko 7 tisuća Roma, većinom iz Njemačke i Švicarske.

David Diaz-Jogeix navodi dodatni razlog zbog čega je položaj Roma s Kosova izuzetno težak: "Njih se još više diskriminira zbog toga što ih na Kosovu smatraju saveznicima Srba."

Glasnogovornik britanske ultra-desne stranke United Kingdom Independence Party, Dawain Towler kaže da se od europskih država ne može očekivati da otvore vrata i Romima s Kosova: "Odgovornost je na vlastima na Kosovu, da osiguraju da se prema tim ljudima adekvatno postupa u njihovoj vlastitoj zemlji. Niti Britanija a niti neka druga zemlja nisu odgovorne za problem koji se očito ignorira u samoj zemlji gdje je potekao."

Amnesty International upozorava da je 97 posto Roma s Kosova nezaposleno. Vlasti na Kosovu – prema ovoj organizaciji – nemaju niti sredstava a niti političke volje da počnu rješavati taj problem.

XS
SM
MD
LG