Linkovi

Amnesty International optužuje Emirate za ratne zločine u Jemenu


Arhiva - Jemenski borci obezbjeđuju zgradu u kojoj Crveni polumjesec UAE distribuira pomoć raseljenim ljudima u Al-Moki, Jemen, 6. marta 2018.
Arhiva - Jemenski borci obezbjeđuju zgradu u kojoj Crveni polumjesec UAE distribuira pomoć raseljenim ljudima u Al-Moki, Jemen, 6. marta 2018.

Amnesty International optužio je Ujedinjene Arapske Emierate (UAE) i njihove saveznike, jemenske bezbjednosne snage, za ratne zločine i navodnu torturu u tajnim zatvorima u južnom Jemenu.

"Čini se da su UAE, koji operišu tajno u južnom Jemenu, stvorili paralelnu bezbjednosnu strukturu izvan zakona, u kojoj nečuvena kršenja nastavljaju da prolaze neprovjerena", rekla je Tirana Hassan iz Amnestyja u novom izvještaju u srijedu.

"Vakuum odgovornosti čak otežava i porodicama da ospore zakonitost pritvora. Čak i nakon što su jemenski tužioci probali da nametnu svoju kontrolu nad nekim zaborima, snage UAE ignorisale su ili naveliko odložile naređenja za njihovo oslobađanje na više lokacija", rekla je.

UAE su ključna članica koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i koja se bori protiv Huti pobunjenika, koje podržava Iran.

Sadašnji i bivši zavorenici, osumnjičeni za terorizam, kažu da vojnici UAE i jemenske snage operišu izvan komande jemenske vlade sprovodeći prebijanja, elektro-šokove i nasilje povezano sa seksom u tajnim zatvorima i koalicionim vojnim bazama.

Jedan bivši zatvorenik rekao je da je bio prisiljen da stoji u rupi zakopan do glave.

Porodice zatvorenika kažu da su njihovi rođaci uhapšeni proizvoljno i da su držani zatvoreni bez optužnica i do dvije godine.

Porodice kažu da im zvaničnici UAE nisu davali informacije niti bilo kakve odgovore u vezi sa zatvorenicima, uz to im prijeteći, kada su porodice zahtjevale da saznaju gdje su njihovi voljeni zatvoreni.

UAE učestalo negiraju da drže tajne zatvore. Kažu da vlasti Jemena u potpunosti kontrolišu pravni i zatvorski sistem zemlje.

Amnesty poziva Sjedinjene Države da se usprotive upotrebi mučenja u Jemenu i da odbiju svaku informaciju koja je dobijena upotrebom takvih metoda u borbi protiv terorizma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG