Linkovi

„Poslovnom tajnom” do pritvaranja Amira Zukića, generalnog sekretara SDA


Amiru Zukiću je određen pritvor zbog bojazni da bi utjecao na svjedoke, te skrivao ili uništio dokaze
Amiru Zukiću je određen pritvor zbog bojazni da bi utjecao na svjedoke, te skrivao ili uništio dokaze

Općinski sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Amiru Zukiću, generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA), te njegovom vozaču Seidu Fazlagiću.

Pritvor je određen po prijedlogu sarajevskog tužilaštva zbog bojazni da bi Zukić, ako se nađe na slobodi, utjecao na svjedoke, sakrio ili uništio dokaze, a Fazlagiću zbog opasnosti od bjekstva. Uz to, za obojicu su tužioci naveli da postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

Zukić je osumnjičen za nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća. Na teret mu je stavljeno udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Fazlagić, tvrde tužioci, pomogao je Zukiću nakon učinjenja krivičnog djela.

Zatvoreno ročište

Jutrošnje ročište, na kojem su tužioci obrazlagali osnovanu sumnju da su Zukić i Fazlagić počinili krivična djela, a branioci osporavali, bilo je zatvoreno za javnost.

Prijedlog da javnost napusti sudnicu je došao od tužilaca, a što je postupajući sudija i prihvatio. Tužioci su dali obrazloženje da je to neophodno radi zaštite interesa svjedoka koji su saslušani 16. februara, kao i da dokazi imaju status „poslovne tajne”.

Tužioci zatražili isključenje javnosti
Tužioci zatražili isključenje javnosti

Dodali su da su pritisci sa različitih strana na jednog svjedoka iz predmeta „Bosna” počeli nakon što je njegov identitet spomenut na jednom od ročišta i tako dospio u javnost.

Hapšenje Zukića i Fazlagića je povezano sa predmetom „Bosna”, u sklopu kojeg status osumnjičenih ima pet osoba.

Zukić je osumnjičen da je zajedno sa Safetom Bibićem, kao glavnim tehničarem na Klinici za bolesti uha, grla i nosa na Kliničkom centru u Sarajevu, organizirao grupu kojoj su se pridružile i drugi radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkih kadrova u javnim preduzećima poput Elektroprivrede BiH.

Bibić je, zajedno sa Esedom Džananovićem i drugima osumnjičenima, uhapšen u ljeto prošle godine u sklopu akcije „Bosna”. Džananović je u trenutku hapšenja obnašao funkciju izvršnog direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a krajem prošle godine je smijenjen.

Advokati Zukića i Fazlagića su kazali nakon ročišta da, poštujući sudsku odluku, ne mogu iznositi svoje viđenje, iako bi se, dodali su, rado osvrnuli na tužilačke navode za određivanje pritvora.

Pored funkcije generalnog sekretara SDA, Zukić obnaša dužnost zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Izetbegović o istrazi

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, komentirao je hapšenje Zukića.

Bakir Izetbegović se nada da su tužilačke tvrdnje neutemljene
Bakir Izetbegović se nada da su tužilačke tvrdnje neutemljene

„Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno kroz sudski proces i da trebamo, naravno, vjerovati našem pravosuđu. Gospodin Zukić je vrlo aktivan generalni sekretar Stranke demokratske akcije, aktivan poslanik. Nadam se da će se pokazati da tvrdnje tužioca nisu utemeljene”, rekao je Izetbegović gostujući u dnevniku Federalne televizije.

Zukić i Fazlagić su odbili da budu snimljeni u sudnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG