Linkovi

Američki vojnik Travis King optužen za dezerterstvo


Bilbord sa likom Travisa Kinga u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. (Foto: AP Photo/Ahn Young-joon)
Bilbord sa likom Travisa Kinga u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. (Foto: AP Photo/Ahn Young-joon)

Američka vojska optužila je Travisa Kinga za krivična djela u rasponu od dezerterstva zbog bijega u Sjevernu Koreju u julu do napada na kolege vojnike i navođenje na dječju pornografiju, prema dokumentima do kojih je došao Reuters.

Vojni slučaj protiv Kinga, koji ranije nije prijavljen, obuhvata osam različitih optužbi prema Jedinstvenom kodeksu vojnog pravosuđa, čime je pokrenuta značajna pravna bitka za 23-godišnjeg vojnika nakon njegovog puštanja iz sjevernokorejskog pritvora u septembru. Vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U izjavi koju je dala portparolka porodice, Kingova majka, Claudine Gates, izrazila je bezuslovnu ljubav i zatražila da se njenom sinu „priušti pretpostavka nevinosti”.

„Čovjek koga sam odgajila, čovjek koga sam ostavila u kampu za obuku, čovjek koji je proveo praznike sa mnom prije razmještanja nije pio“, rekao je Gates.

„Majka poznaje svog sina, a ja vjerujem da se mom sinu nešto dogodilo dok je bio raspoređen. Vojska je obećala da će istražiti šta se dogodilo u kampu Humphries, a ja čekam rezultate.”

Nedjeljama je američka vojska odlagala pitanja o tome da li će se King suočiti sa disciplinskim mjerama, rekavši da je njen prioritet da obezbijedi da vojnik dobije odgovarajuću njegu nakon što ga je Sjeverna Koreja dva mjeseca držala u pritvoru.

Njegovo oslobađanje u septembru uslijedilo je nakon nedjelja pregovora iza kulisa čiji je rezultat bio da švedska vlada vrati Kinga iz Sjeverne Koreje i odvede ga preko granice u Kinu kako bi ga predala američkom ambasadoru.

King je 28. septembra prebačen u vojnu bolnicu u Texasu radi zdravstvene procjene, koja je uključivala i njegovo mentalno zdravlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG