Linkovi

Američko-pakistansko partnerstvo ključno za odgovor na globalnu terorističku prijetnju


To je partnerstvo ugroženo, kažu stručnjaci, anti-američkim raspoloženjem koje je na nezabilježeno visokoj razini u Pakistanu. Čak i s američkim povećavanjem ekonomske i vojne pomoći njihovoj zemlji, Pakistanci nastavljaju pripisivati Washingtonu probleme njihove zemlje

Američki napadi bespilotnim letjelicama na militante u pakistanskim plemenskim područjima, neučinkoviti program američke pomoći i podrška Washingtona kontroverznim generalima potaknuli su rasprostranjeno anti-američko raspoloženje u Pakistanu. Pakistanci vjeruju da Sjedinjene Države koriste pakistanske oružane snage za svoje ciljeve, na primjer, u Afganistanu.

Neki smatraju da Sjedinjene Države ulažu posebne napore za odobrovoljavanje pakistanske vojske. Razlog: pakistanska vojska osjetila se napuštenom kad su Sjedinjene Države izgubile zanimanje za ovu regiju nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989. godine. Bivša američka veleposlanica u Pakistanu, Wendy Chamberlin, kaže da je anti-američko raspoloženje počelo s američkom podrškom za generala i predsjednika Zia ul Haqa 1979. godine.

"Zia je tijekom svoje vladavine svrgnuo vladu i dao pogubiti popularnog populističkog predsjednika Zulfikara Alija Bhutta, ali je i pozvao vehabije iz područja Perzijskog zaljeva da dođu u Pakistan kao odgovor na jačanje šijita za koje se on bojao da dolazi iz Irana."

Zahid Ebrahim iz organizacije Nacionalna zaklada za demokraciju izjavio je da je dva desetljeća kasnije, američka podrška za generala Perveza Musharrafa, oživjela anti-američko raspoloženje.

"U njegovih posljednjih nekoliko godina bio je duboko nepopularan. Vjerujem da je to utjecalo na način na koji Pakistanci vide Sjedinjene Države."

Ebrahim kaže da su teorije zavjere o Sjedinjenim Državama vrlo raširene.

"Sjedinjene Države imaju legitimnu bojazan za sigurnost pakistanskog nuklearnog programa. Međutim to se pretvara u teoriju zavjere prema kojoj Sjedinjene Države žele zakočiti pakistanski nuklearni program".

Pakistanska vlada koristi takve teorije kako bi potaknula strah i ujedinila građane, kaže Ayesha Siddiqa sa Sveučilišta Johns Hopkins.

"Stvaranjem čudovišta, imaginarnih Frankeštajna, stvaraju se predodžbe koje povezuju ljude. Nažalost, u ovoj zemlji koja nije nacija sigurnost je jedini proizvod koji državni aparat prodaje i prema van i prema unutra."

Ona kaže da Pakistan treba alternativnu temu.

"Trebalo bi govoriti o demokraciji, pravima građana i emancipaciji na različitim razinama. To je jako važno."

Stručnjaci kažu da je problem i to što američka pomoć nije stigla do ljudi kojima je bila namijenjena. Veleposlanica Chamberlin smatra da bi američka pomoć trebala ići izravno u pakistanske zajednice, a ne kroz vladu.

"I to će izgraditi povjerenje zato što mi poručujemo da nismo mi ti koji znaju odgovore, već sami građani."

Stručnjaci kažu da pakistanski elektronski mediji također imaju utjecaja na stajališta ljudi. Mediji koji su 2005. godine pokazivali američke helikoptere koji donose humanitarnu pomoć u udaljena područja Pakistana sada svaki dan prikazuju posljedice napada bespilotnim letjelicama na al-Qaidu i talibane, a u kojima nerijetko stradavaju civili.

XS
SM
MD
LG