Linkovi

SAD pozdravlja odluku MSP-a o pravnoj utemeljenosti proglašenja državnosti Kosova


Američki dopredsjednik Joe Biden i premijer Kosova Hašim Thaci nakon jučerašnjeg sastanka u Bijeloj kući
Američki dopredsjednik Joe Biden i premijer Kosova Hašim Thaci nakon jučerašnjeg sastanka u Bijeloj kući

Nešto prije objavljivanja odluke, američki dopredsjednik Joe Biden potvrdio je – u telefonskom razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem - podršku Washingtona državnosti Kosova.

Američko Državno tajništvo pozdravilo je odluku Međunarodnog suda pravde prema kojoj odluka Kosova da 2008. godine proglasi nezavisnost ne predstavlja kršenje međunarodnog prava. Američka diplomacija objavila je da je, nakon ove odluke, nastupio trenutak da se cijela regija 'ujedini u naporima da se ostvari zajednička budućnost'.

Odluka Međunarodnog suda pravde nema obvezujući značaj, ali očekuje se da će ona navesti niz država – koje do sada diplomatski nisu priznale Kosovo – da to sada učine.

Ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hyseni je u izjavi u den Haagu – nakon objavljivanja odluke – rekao da je ona 'vrlo dobra vijest za cijelu Europu'. Ova je odluka, rekao je šef kosovske diplomacije, potvrdila da je 'narod Kosova ispravno postupio', kada je proglasio vlastitu državu.

Kosovo je diplomatski priznalo 69 zemalja, među njima Sjedinjene Države i većina zemalja Europske unije.

Srbija, koja na svjetskoj sceni ulaže napore da se delegitimizira državnost svoje bivše pokrajine, tvrdila je pred Međunarodnim sudom pravde da ovakav postupak Prištine 'otvara put separatističkim pokretima širom svijeta'.

No, predsjednik MSP-a Hisashi Owada izjavio je u svom obrazloženju da međunarodno pravo ne sadrži zabranu jednostranih deklaracija o državnoj nezavisnosti.

Nešto prije objavljivanja odluke, američki dopredsjednik Joe Biden potvrdio je – u telefonskom razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem - podršku Washingtona državnosti Kosova. Biden je pozvao Beograd da konstruktivno radi na rješavanju praktičnih problema koji postoje u vezi Kosova. Takva bi suradnja poboljšala situaciju svih naroda na Kosovu, u Srbiji te na Balkanu – rekao je Biden.

XS
SM
MD
LG