Linkovi

Američkim političarima ostala dva tjedna da se dogovore o dodatnom zaduživanju


Jack Lew, dužnosnik Bijele kuće odgovoran za državni proračun, govori za mrežu NBC
Jack Lew, dužnosnik Bijele kuće odgovoran za državni proračun, govori za mrežu NBC

Mediji javljaju da predsjednik Obama i prvi čovjeka Kongresa, republikanac John Boehner ponovno razgovaraju o smanjenju proračunskih troškova u visini od četiri bilijuna dolara.

Bijela kuća se nada da još uvijek ima vremena da se do 2. kolovoza nađe rješenje za dužničku krizu koja bi mogla izazvati financijsku katastrofu ne samo u Americi, nego i diljem svijeta.

Sjedinjene Države su, naime, dužne 14 bilijuna i 300 milijardi dolara i ukoliko Kongres ne odobri povećanje tog dužničkog limita, a rok istječe 2. kolovoza, Sjedinjene Države, prvi u povijesti, mogu postati nesolventne. Kamatne stope bi naglo porasle, recimo za kupovinu kuća ili automobila, zaustavile bi se isplate mirovina, a dionice na Wall Streetu bi počele padati.

Predsjednik Obama već danaima pregovara s kongresnim čelnicima. Republikanci ne žele povećanje poreza za najbogatije Amerikance, čime predsjednik Obama kani ublažiti ogromni dug, a demokrati ne žele nikakvo smanjenje socijalnih beneficija, što predlažu republikanci.

Direktor za proračun u Bijeloj kući Jack Lew smatra da je još uvijek moguć sporazum: “Mislim da još ima vremena da se nešto učini. Nešto veliko! Predsjednik je jasno rekao da želi to učiniti”.

Mediji javljaju da predsjednik Obama i prvi čovjeka Kongresa, republikanac John Boehner ponovno razgovaraju o smanjenju proračunskih troškova u visini od četiri bilijuna dolara. Kongresnik Boehner želi da predsjednik ponudi plan o konkretnim rezovima na planu mirovina i zdravstva. No, mnogi republikanci sumnjaju da i takav može proći.

Što je onda rezervni plan kako bi se spriječilo da Amerika ne postane nesolventna?

Neki senatori smatraju da predsjedniku Obami treba dati ovlasti da poveća dužnički limit samostalnom odlukom: Tom Coburn, republikanski senator iz Oklahome, nedavno je izjavio da bi to "umanjilo pritisak na političare i omogućilo povećanje dužničkog limita bez teških odluka pred kojima se nalazi zemlja”.

To je republikanski prijedlog kojeg predsjednik Obama nimalo ne voli, jer bi značio privremeno rješenje, a sve posljedice snosio bi on sam.

U pregovorima se pokazuje da su dva ključna čovjeka, s republikanske strane, kongresnik iz Virdžinije Eric Cantor, a demokratske Nensi Pelosi, kongreskinja iz Kalifornije. Cantor odbija povećanje poreza za bogate, dok Pelosi ne želi prihvatiti smanjivanje socijalnih programa.

Za to vrijeme američki građani ne mogu vjerovati da političari u Washingtonu ne mogu pronaći rješenje za tako važan problem. Jer, ukoliko se do 2.kolovoza, ne poveća dužnički limit, posljedice će osjetiti svako američko kućanstvo.

XS
SM
MD
LG