Linkovi

Američki vojnici i časnici homoseksualci više ne moraju tajiti svoju spolnu orijentaciju


Zapovjednici raznih rodova vojske u Senatu govore o aktualnoj politici prema homoseksualcima u oružanim snagama
Zapovjednici raznih rodova vojske u Senatu govore o aktualnoj politici prema homoseksualcima u oružanim snagama

Predsjednik Obama je rekao da se američki homoseksualci bore za svoju zemlju, kao i svi drugi, već niz generacija, odnosno da su obrani Amerike 'doprinijeli isto kao i svi ostali građani'

Predsjednik Barack Obama potpisao je zakonsku mjeru kojom se otvorenim homoseksualcima dopušta da služe u oružanim snagama.

Predsjednik je ovaj zakon nazvao 'povijesnom prekretnicom'.

Na svečanosti potpisivanja, predsjednik je rekao da će poništavanja tzv. propisa "Ne pitaj, ne govori" ojačati nacionalnu sigurnost i 'potvrditi ideale za koje se žene i muškarci u uniformama bore i za koje umiru'. Dodao je da se američki homoseksualci bore za svoju zemlju, kao i svi drugi, već niz generacija, odnosno da su obrani Amerike 'doprinijeli isto kao i svi ostali građani'.

Kongres je usvojio ovaj zakonski prijedlog prošli tjedan. Međutim, predsjednik je upozorio pripadnike oružanih snaga da ukidanje ovog zakona ne stupa odmah na snagu. Dodao je da stara praksa ostaje na snazi dok on, ministar obrane Robert Gates i zapovjednik Združenog stožera admiral Mike Mullen ne potvrde da je vojska spremna na provedbu novog zakona.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da bi ta potvrda mogla potrajati mjesecima.

Propis "Ne pitaj, ne govori" tražio je od vojnika-homoseksualaca da svoju seksualnu orijentaciju drže u tajnosti ili im prijeti otpuštanje iz vojske.

Oko 14 tisuća pripadnika američkih oružanih snaga bilo je otpušteno iz službe otkako je ta mjera usvojena 1993. godine.

Predsjednik Obama je danas rekao da nijedan muškarac ni žena više neće morati lagati o svojoj seksualnoj orijentaciji. Dodao je da oružane snage više neće braniti služenje mnogim američkim patriotima koji su bili primorani da napuste službu.

Ukidanje ove zabrane naišlo je na protivljenje nekih zastupnika, uključujući i bivšeg veterana Vijetnamskog rata senatora Johna McCainea, koji je rekao da će to 'nanijeti veliku štetu vojsci'.

Posljednjih mjeseci, ankete pokazuju da sve veći broj Amerikanaca podržava ideju da se otvorenim homoseksualcima dopusti vojna služba. U istraživanju koje je provela posebna radna skupina Ministarstva obrane kaže se da će izmjena ove politike imati minimalni efekt.

XS
SM
MD
LG