Linkovi

Američki vojni veterani: od nezaposlenih do farmera


Američki vojni veterani: od nezaposlenih do farmera
Američki vojni veterani: od nezaposlenih do farmera

Za tisuće američkih vojnika, tranzicija iz vojnog u civilni život nije uvijek laka. 35% veterana u Sjedinjenim Državama je nezaposleno, a procjenjuje se da ih je preko 100 tisuća bez doma. Vlada im pruža određene programe pomoći, no to čine i mnoge privatne organizacije

Nakon tri odslužena roka u Iraku, narednik američkih marinaca Colin Achipley bio je spreman vratiti se u civilni život. Sa svojom suprugom Karen kupio je farmu u južnoj Kaliforniji i počeo uzgajati organske i hidroponske usjeve: umjesto da je posađeno u zemlji, njegovo bilje uzgaja se u čistoj, filtriranoj vodi.

Za pomoć pri uzgoju bosiljka, zelene salate i rajčica, njegova kompanija Archi’s Acres uposlila je ratne veterane. Na taj način Colin ‘uzgaja’ ono što zove sljedećom generacijom poljoprivrednih poduzetnika. Karen to jednostavno objašnjava željom njenog muža da podijeli mir koji je našao na farmi sa svojim bivšim suborcima:

"Kad se Colin počeo baviti njegovanjem drveća i biljaka, shvatio je da to ima nevjerojatno pozitivan učinak na njegov oporavak. Tada je počeo razgovarati s onima s kojima je služio u vojsci i saznao da se oni ponovno prijavljuju za odlazak na ratišta, no ne zato što to žele, već stoga što ne uspijevaju drugačije prehraniti svoje obitelji. Tada smo nas dvoje odlučili reagirati i pomoći im."

Colin i Karen Archipley udružili su se s lokalnom Upravom za veterane kako bi vojnicima koji se vraćaju s terena pomogli da svoje sposobnosti vođenja stečene u vojsci prenesu u privatni sektor. 26-ogodišnji Corey Pollard jedan je od veterana kojeg su uposlili. 2005. godine, nakon trećeg služenja u Iraku, nije znao kako dalje u životu. Jedan od vojnika iz njegovog voda predložio mu je da se javi Colinu i Karen. Svidjelo mu se što je vlasnik također marinac i što je odlučio pomoći ratnim veteranima da se reintegriraju u društvo na produktivan način. To mu je, kaže, puno pomoglo:

"Sada razmišljam o osnivanju vlastite firme, jer mislim da sam ovdje dosta naučio i da sam spreman za to. Nisam završio fakultet, zato mi je ovaj posao puno pomogao da steknem znanje i iskustvo koje ću moći iskorisiti kasnije u životu."

Sljedeći mjesec Colin Archipley planira proširiti svoj program na poduku iz poslovanja u koju bi uključio aktivne vojnike koji se bliže kraju službe. On kaže da mnogi veterani pate od PTSP-a, koji postaje još ozbiljniji kad ne uspiju naći posao i ostanu bez doma. Colin tvrdi da će stupanj obolijevanja od PTSP-a opasti ako se vojnicima omogući da posljednjih nekoliko mjeseci službe provedu u učenju novih vještina koje bi im mogle priskrbiti posao. Tečaj u trajanju od šest tjedana podučava znanja i vještine s područja poljoprivrede: od sadnje do berbe. Karen –inače bivša modna dizajnerica – podučavat će marketing.

Ostali predavači, koji dolaze iz Administracije za male biznise, predavat će o planiranju bruto prihoda, o temeljima poduzetništva, pisanju životopisa, te o izradi poslovnog plana za vođenje farme. Colin Archipley smatra da polaznici njegovog tečaja ne bi trebali imati problema s pronalaženjem posla. On kaže da ih posao, zapravo, već čeka:

"Mislimo da su veterani odlično za popunjavanje praznine na tržištu koja nastaje uslijed velikog broja farmera pred mirovinom. A savršeni su i za svladavanje rukovanja poljoprivrednom opremom koju onda mogu distribuirati po cijeloj Americi. To će im vratiti samopouzdanje i osjećaj da opet rade nešto što je njihovoj zemlji od koristi."

Colin Archipley se nada da će svoj program proširiti i na istočnu obalu. Planira uvesti i šestotjedni program obuke na internetu, tako da svatko tko je u vojsci, bez obzira gdje se nalazio, može upisati dopisni tečaj.

XS
SM
MD
LG