Linkovi

Libijski pobunjenici napreduju


Libijski pobunjenici napreduju
Libijski pobunjenici napreduju

U napredovanje pobunjeničkih snaga prema Tripoliju tu se i nedavni prelasci visokih Gadafijevih dužnosnika na pobunjeničku stranu

Libijske pobunjeničke snage posljednjih dana napreduju prema Tripoliju. Nedavno su osvojile strateški važno mjesto s naftnom rafinerijom, 50 kilometara zapadno od glavnog grada. Američki vojni dužnosnici i analitičari smatraju da se režimu Moamera Gadafija bliži kraj.

Libijski pobunjenici posljednjih su tjedana napredovali i na zapadu i jugu Libije. Tripoli – glavni grad – ostaje još jedino čvrsto uporište režima Moamera Gadafija. Glasnogovornik američkog ministra obrane, George Little kaže da se kraj Gadafijeva režima približio: "Ako pogledate što se sve nedavno dogodilo, očito je da njegova budućnost nije osobito svjetla. Ali, treba vidjeti kako će se situacija razvijati. Ministar obrane Leon Panetta izjavio je nedavno da su Gadafijevi dani odbrojani. Međutim, niti on a niti ja ne možemo točno reći koliko ćemo dugo još brojati te dane".

U napredovanje pobunjeničkih snaga prema Tripoliju tu se i nedavni prelasci visokih Gadafijevih dužnosnika na pobunjeničku stranu. Tu su naravno i zračni udari NATO saveza kao i međunarodne sankcije. Reza Jan, analitičar u washingtonskom Institutu American Enterprise, vjeruje međutim da će eventualni ulazak pobunjenika u Tripoli biti 'početak nove faze nasilja': "U posljednjih par dana postigli su ogromne uspjehe na bojišnici, ali treba vidjeti kako će se situacija razvijati kada dođu na domak Tripolija. Mislim da borbe neće uskoro biti gotove".

Reza Jan navodi obavještajne podatke iz samog Tripolija, prema kojima Gadafi još uvijek uživa znatnu podršku. On misli da će glavni grad pasti tek nakon žestokih uličnih borbi. Bez obzira na višemjesečnu zračnu ofenzivu NATO-a libijska je vojska još uvijek razmjerno jedinstvena – tvrdi ovaj washingtonski analitičar. A rat u Libiji bit će riješen silom, a ne pregovorima: "Gadafi će pristati na nekakav sporazum jedino ako će biti očito da gubi i da neće preživjeti. Situacija još uvijek nije takva".

Međutim Reza Jan smatra da se situacija u Libiji kreće prema tome da se borbe okončaju sporazumom zaraćenih strana: "Već neko vrijeme situacija se razvija u tom smjeru. Prvo je išlo dosta sporo, znatno sporije nego što smo očekivali. Ne znam koliko će trebati da se postigne mir putem pregovora".

Zauzimanjem mjesta Zawiya, gdje se nalazi važna rafinerija, blokiran je i pristup Gadafijeve vojske cijelom zapadnom dijelu zemlje. Također, prekinuta je i njezina opskrba gorivom.

XS
SM
MD
LG