Linkovi

Američki turizam snosi posljedice sporog izdavanja viza


Američki turizam snosi posljedice sporog izdavanja viza
Američki turizam snosi posljedice sporog izdavanja viza

David Donahue iz Državnog tajništva upozorio je da se uz potrebe američkog turizma treba uzeti u obzir i sigurnost Sjedinjenih Država. Od terorističkih napada na New York i Washington, strani se putnici pomnije provjeravaju i to utječe na sporost u izdavanju viza.

Većina stranaca koji putuju u Sjedinjene Države mora imati vizu. To važi i za studente, i za turiste a i za poslovne ljude. Dobivanje vize često traje tjednima ako ne i mjesecima. Američka je diplomacija, odnosno njezine konzularne službe svjesni tog problema i radi na tome da se sustav izdavanja viza poboljša. Kako iz Kongresa javlja Michael Bowman, ova je problematika bila tema jednog nedavnog svjedočenja u Senatu Sjedinjenih Država.

Kada je ekonomija prilično anemična i kada se svuda štedi, Amerika mora privući strance, umjesto da ih 'uzima zdravo za gotovo' – smatra senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar: "Riječ je o radnim mjestima. Strani gost u prosjeku u Americi potroši oko 4 tisuće dolara po posjetu. To je velik novac. Turizam je 2009. jamčio posao za nekih 900 stotina tisuća Amerikanaca. Ukupna vrijednost plaća u turističkom sektoru bila je oko 23 milijarde dolara."

Amy Klobuchar je čelnica pododbora Senata koji se bavi američkom kompetitivnošću u svijetu, inovacijama i promidžbom izvoza. Ona upozorava da se u prošlom desetljeću američki udio u globalnom turizmu smanjio za trećinu. Zbog toga su izgubljene milijarde dolara, a zatvorene stotine tisuća radnih mjesta – kaže senatorica Klobuchar.

Ona je zato pokrenula zakonodavnu inicijativu koja bi dodatno pomogla američkom turizmu. No, ta će inicijativa biti uspješna jedino ako se poboljša izdavanje viza. "Ako potencijalni turist treba čekati na vizu mjesecima, onda nema smisla niti promicati turizam. U nedavnoj anketi 73 posto stranaca reklo je da neće posjetiti Ameriku, ako će na vizu morati čekati dva do tri mjeseca. Na žalost, u nekim zemljama upravo se toliko dugo čeka na američku vizu" - rekla je demokratska senatorica iz Minnesote.

Na svjedočenju u pododboru na čijem je čelu senatorica Klobuchar govorili su dužnosnici američke konzularne službe koji tvrde da se ulažu napori kako bi se izdavanje viza poboljšalo i ubrzalo. Uz to, ukazali su da nekih 36 zemalja svijeta sudjeluje u programu Državnog tajništva koji isključuje potrebu izdavanja američke vize za građane tih država.

David Donahue, zamjenik pomoćnika državne tajnice za vizni režim, izjavio je da zahvaljujući tom programu broj posjetitelja opet raste: "Prošle godine, imali smo 60 milijuna stranih posjetitelja, 17 posto više nego 2006. Interes za naše vize najveći je u zemljama s izrazito ekspanzivnom ekonomijom. Na primjer u Kini je od 2005. izdano dvostruko više viza. Slično je u Indiji i u Rusiji. Više od dvostrukog broja izdano je na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi. U Brazilu je broj izdanih viza tri puta veći."

No, kaže David Donahue, uz potrebe američkog turizma, treba se u obzir uzeti i sigurnost Sjedinjenih Država. Naime, od 2001., odnosno terorističkih napada na New York i Washington, strani se putnici pomnije provjeravaju i to utječe na sporost u izdavanju viza.

XS
SM
MD
LG