Linkovi

Američki slikar Edouard Duval-Carrie inspiraciju crpi u svojoj 'prvoj domovini' - Haitiju


Američki slikar Edouard Duval-Carrie inspiraciju crpi u svojoj 'prvoj domovini' - Haitiju
Američki slikar Edouard Duval-Carrie inspiraciju crpi u svojoj 'prvoj domovini' - Haitiju

Duval-Carrié se nada da će Haiti ostati u fokusu pažnje svijeta i kad prođu nevolje uzrokovane prirodnim katastrofama: "Da bi privukao pažnju na sebe, Haiti nije morao izgubiti 300.000 svojih stanovnika"

Svaki umjetnik ima neku svoju inspiraciju... za jedne to moze biti neka osoba, za druge – mjesto. Alex Villareal razgovarao je s jednim svjetski poznatim umjetnikom cija je muza njegova domovina.

U svojem ateljeu, u Miamiju, haicanski umjetnik Edouard Duval-Carrié pretace vlastite korijene u umjetnost. "Ono sto pokusavam postici svojim radovima to je pokazati da je Haiti jedno vrlo slozeno mjesto. Ima zamrsenu povijest, zanimljivu povijest, koja je vrijedna paznje i proucavanja" - kaže nam naš sugovornik.

Haicanske teme u fokusu su Duval-Carriéa vise od 30 godina. Kolonizirana zemlja... Bolestima harana... "S racunala preuzimam slike bakterija i od njih slazem ove male kolaze. Za Haicane kazu da u sebi nose sve moguce bolesti" - kaže nam o svojim slikama Duval-Carrie.

Tu je i voodoo – hibridna religija nastala medju africkim robovima dovedenima na Haiti. Voodoo bozanstva izuzetno su vazna u slikarstvu Duval-Carriéa kao i u zivotima mnogih Haicana. "Stvorili su tu religiju kao nesto nekonvencionalno, ekscentricno i 'otkaceno', ali voodoo to nije" - smatra on.

Prosle godine, Duval-Carrie je cak jedno zensko voodoo bozanstvo uklopio u svoju sliku o potresu koji je pogodio Haiti. "Postavio sam je ispod Zemlje, drzi ono sto je ostalo od katedrale" - kaže Duval-Carrié dodajući da Haicani moraju snagu crpsti iz svih raspolozivih izvora. "Recimo da voodoo pritjece u pomoc katolicizmu."

Bernice Steinbaum, vlasnica galerije u kojoj su izloženi radovi Duval-Carriéa, o njegovu stvaralaštvu kaže: "Duval-Carrié je voodoo bozanstvima dao lica.. citali smo i slusali o njima, govorili o njima, ali nikad nismo imali pred sobom njihova lica."

U Duval-Carriéovom studiju, u cetvrti Miamija zvanoj Little Haiti, vidljivi su i njegovi drugi doprinosi. "Organiziranje kulturnih dogadjaja, to je moja strast. Onog casa kad smo dosli ovamo osnovali smo Haicanski kulturni savez; on postoji prakticki otkad smo i mi ovdje."

Duval-Carrié se nada da ce Haiti ostati u fokusu paznje svijeta i kad prodju nevolje uzrokovane katastrofama. "Da bi privukao paznju na sebe, Haiti nije morao izgubiti 300.000 svojih stanovnika" - kaže naš sugovornik.

Sve dok bude slikao, bit ce nemoguce ne zamijetiti Edouarda Duval-Carriéa.

XS
SM
MD
LG