Linkovi

Američki profili: Woody Tasch


Woody Tasch, osnivatelj neprofitne tvrtke Slow Money Movement
Woody Tasch, osnivatelj neprofitne tvrtke Slow Money Movement

Woody Tasch kaže da pokret Spor novac za metu ima industrijsku poljoprivredu koja prečesto uništava plodnost tla, kao i kapitalističku ekonomiju koju pokreće Wall Street i koja je izbjegla kontroli. Kako bi se suprotstavio takvoj vrsti pretjerane zarade, Woody Tasch promiče ulagačku strategiju koju naziva ‘kapital koji hrani društvo’

Nakon gotovo 30 godina karijere ulagača, Edward – poznatiji kao Woody – Tasch svoju je energiju usmjerio prema osnivanju onog što naziva Slow Money Movement, Pokret sporog novca. Njegov cilj je financiranje distribucijskog sustava zdrave hrane, od zajednice do zajednice, diljem Sjedinjenih Država.

Woody Tasch odrastao je u New York Cityju, kao dijete ruskih doseljenika koji su imali vlastitu tvrtku u središtu Manhattana. Kao dijete koje je odrastalo u 60-im godinama prošlog stoljeća, Woody Tasch bio je pod velikim utjecajem zagovornika društvene odgovornosti te knjiga poput “Small is Beautiful,” Malo je lijepo. On još i danas smatra tu zbirku eseja o ekološkom gospodarstvu jednom od svojih zvijezda vodilja. 1973. godine Tasch je diplomirao na koledžu Amherst ka profesor engleskog jezika. Nakon godine dana predavanja engleskog, Tasch se iz učionice preselio u svijet financija, gdje se ‘udomaćio’ do danas. Počasni je predsjedatelj jedne neprofitne organizacije koja financira mlada društvena poduzeća posvećena ekološkoj održivosti. Woody Tasch kaže da je sve to objedinio konceptom Slow Money:

"Sve što sam do sada učinio bilo je kroz zaklade i otvaranje neprofitnih organizacija te ulaganje u poduzetnički kapital. No, nikad nisam mislio da se to kreće u jednom određenom smjeru. Sve je to bilo protiv ustaljenog toka stvari. A sada, s idejnim pokretom Slow Money Movement, možemo sve to zajedno povezati, da se kreće u jednom smjeru."

Woody Tasch opisuje Slow Money Movement kao novi način razmišljanja o odnosu između novca i obradive zemlje, izravno povezujući ulagače s njom. Poput pokreta Spore hrane, Sporih gradova i Sporog dizajna populariziranih posljednjih godina, Taschova neprofitna tvrtka odgovor je na stav da su mnoge infrastrukture modernog svijeta jednostavno ‘prebrze i prevelike.’ On kaže da pokret Spor novac za metu ima industrijsku poljoprivredu koja prečesto uništava plodnost tla, kao i kapitalističku ekonomiju koju pokreće Wall Street i koja je izbjegla kontroli.

Kako bi se suprotstavio takvoj vrsti pretjerane zarade, Woody Tasch promiče ulagačku strategiju koju naziva ‘kapital koji hrani društvo.’ On razvija moć novca za izgradnju društveno orijentiranih i ekološki osviješćenih tvrtki. Kaže da je ideja spajanja filantropije i investiranja za pomoć jačanju zajednica još uvijek strana Wall Streetu, gdje caruje zarada. No, on vjeruje da je taj koncept privlačan mnogim investitorima kojima je stalo do društvene odgovornosti:

"Mislim da je realno reći da će milijuni ljudi u konačnici zapravo shvatiti da će se osjećati bolje ako promijene smjer svog djelovanja. Naš je posao učiniti taj proces što lakšim, što prije."

Tasch je svoj pokret Slow Money osnovao na prvom nacionalnom skupu Udruženja Slow Money u rujnu 2009. godine u Santa Feu u saveznoj državi New Mexico, kojom se prilikom sastalo 450 ulagača i poduzetnika iz prehrambene industrije. Woody kaže da im je glavni cilj sljedeće:

"Želimo da jedan milijun Amerikanaca investira jedan posto njihovog kapitala direktno u sustav lokalne hrane u sljedećih deset godina. To bi predstavljalo neku vrst male revolucije na polju financija jer bi povezalo ljude izravno s mjestom gdje žive te sa zemljom, na način na koji to još nikad nije bilo učinjeno."

Vizija Woodyja Tascha o ‘vraćanju novca zemlji’ predstavljena je u njegovoj novoj knjizi: ‘Slow Money – Investing as if Food, Farms, and Fertility Mattered,’ u slobodnom prijevodu: ‘Spor novac – ulaganje uzimajući u obzir važnost hrane, farmi i plodnosti zemlje.’ Glavna misao knjige svodi se na šest principa koje je Tasch objavio na svojoj web stranici, www.slowmoneyalliance.org, i koju bi htio da potpiše milijun ljudi. On kaže da je pristupanje problemu na koji novac kruži jedan od najvećih izazova s kojima je danas sučeljena Amerika.

"Ako stvarno želimo poboljšati situaciju za sljedeću generaciju, moramo osmisliti način na koji će nam biti moguće usmjeriti milijarde dolara u jednom drugom smjeru kroz jedno ili dva desetljeća. Mislim da trenutno nema ništa važnije od toga. To se još nije dogodilo. Ja ni ne znam kako će se to dogoditi, niti kada. No, o tome pričam već godinu i pol širom Amerike i znam da se mora ostvariti!"

Iako se još uvijek oblikuje distribucijska mreža, Woody Tasch predviđa da bi do kraja sljedeće godine nekoliko zajednica moglo imati na raspolaganju novac iz pokreta Slow Money. A kad se jednom pokrenu ti fondovi, on vjeruje da će to pokazati da američki građani vjeruju da su hrana, poljoprivredna gospodarstva i plodnost zemlje itekako važni za njihov opstanak.

XS
SM
MD
LG