Linkovi

Američki privatni sektor u kolovozu otvorio 67 tisuća novih radnih mjesta


Ankete pokazuju da su Amerikanci sve kritičniji prema predsjedniku Obami, poglavito kada je u pitanju ekonomija.

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim je Državama u kolovozu neznatno porasla, no dobra je vijest što je prošli mjesec u privatnom sektoru bilo otvoreno 67 tisuća novih radnih mjesta.

Prema statistici Ministarstva rada stopa neuposlenosti u kolovozu bila je 9.6 posto. Nacionalna ekonomija – što znači i državni i privatni sektor – izgubila je u kolovozu 54 tisuće radnih mjesta, no taj je broj razmjerno velik jer je bilo otpušteno na tisuće honoraraca koji su bili privremeno zaposleni na popisu stanovništva.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da su ove vijesti razmjerno dobre, iako – kako je dodao – radna se mjesta niti sada ne otvaraju dovoljno brzo.

Bijela kuća razmatra niz mjera kako bi se dodatno potakla gospodarska aktivnost. Predsjednik je pozvao Kongres da brzo usvoji zakon koji bi dao dodatne porezne olakšice malim firmama, kako bi proširile poslovanje i zaposlile nove ljude.

Ankete inače pokazuju da su Amerikanci sve kritičniji prema predsjedniku Obami, poglavito kada je u pitanju ekonomija. Također, prognozira se da će njegova Demokratska stranka na izborima za Kongres u studenom izgubiti, no za sada je teško reći hoće li republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu i Senatu, ili pak u jednom od tih domova Kongresa.

XS
SM
MD
LG